BLOG #53 Negen tips voor een aardbevingsbestendig gebouw

Praktische tips van de tekentafel

In de provincie Groningen heeft een gebouw ontwerpen sinds kort een hele nieuwe dimensie gekregen. We denken niet alleen in hoogte, breedte en diepte, ook beweging speelt een essentiële rol in het ontwerp. Sinds 2015 ontwerpen we in de provincie woningen die letterlijk tegen een stootje kunnen. Vierdimensionaal bouwen noemen we dat!

1. Verban de baksteen…

Het gebouw heel stevig maken is een mogelijkheid om aardbevingsbestendig te bouwen. Kies je er voor om een dergelijk fort te bouwen, dan doe je er goed aan géén baksteen te gebruiken. Dat gaat snel scheuren. Kies daarom liever houten gevelbekleding. Een andere aanpak is Base Isolation; dan kan je gebouw meebewegen met de beving en is het gebruik van baksteen wél veilig.

* Base Isolation houdt in dat de woning ‘los’ gebouwd wordt van de fundering. De woningen komen op dempers te staan die de krachten van de aardschokken opvangen.

2. Reserveer extra constructieruimte

In de reguliere bouw heb je een gestorte vloer met daarover een cement afwerkvloer. Kies je ervoor om je gebouw bestand te maken tegen aardbevingen met het Base Isolation systeem, houd dan rekening met extra ruimte onder de vloer. Dat heb je nodig voor de extra stevige fundering en de schokdempers onder de vloer.

Detailtekening van de vloer van appartementencomplex De Zaag op de voormalige voetbalvelden van FC Groningen

Detailtekening van de vloer van appartementencomplex Zaagmuldersweg

3. Wapen je drukvloer

Een normale vloer is opgebouwd uit vloerplaten met een cementdekvloer. Bouw je aardbevingsbestendig, dan komt hier nog een gewapende betonnen drukvloer tussen. De druklaag verbindt de vloerplaten aan elkaar en verdeelt het gewicht dat op de vloer drukt. Zo zorg je dat je tegelvloer in het geval van een beving netjes blijft. Bij appartementencomplex Zaagmuldersweg bevindt de Base Isolation zich tussen de parkeerkelder en de eerste woonlaag. De parkeerkelder kan dan meebewegen; deze wordt beschermd door de aarde waarin hij staat. Vanaf de eerste woonlaag blijft het gebouw stil staan door de werking van de schokdempers.

aardbevingsbestendige appartementen KAW

Dit is de Base Isolation; de dempers die het hele gewicht van het appartementencomplex Zaagmuldersweg dragen

4. Denk aan de 15cm regel

Werk je met Base Isolation, zorg er dan voor dat je een vrije ruimte van 15 cm om je bewegende delen aanhoudt! Om de hoogste risicoklasse aardbevingen te kunnen weerstaan, moet de fundering 15 cm heen en weer kunnen bewegen. Zorg er dus voor dat tussen de aansluiting van bijvoorbeeld de lift en de muur voldoende vrije ruimte zit.

5. Ben je voorbereid op de toekomst?

Base Isolation is niet onderhoudsvrij; de dempers moeten een keer vervangen worden. Daarvoor moet je er wel bij kunnen natuurlijk. Zorg er dus voor dat er een kelder met verlichting aanwezig is.

6. En zeg maar dag tegen steenachtige binnenwanden

In de woningbouw worden binnenwanden traditioneel in lichte bouwstenen uitgevoerd. Dit is heel poreus materiaal, en dus niet erg bestand tegen aardbevingen. Beter is om de binnenwanden te bouwen van Metalstud: metalen U-frames waarop gipsplaten gemonteerd worden.

7. Denk om je Nuts

Denk je dat je alles geregeld hebt, heb je opeens lekkage! Als de grond beeft is een water- of een gasleiding zo geknapt. Zorg daarom bij de nutsleidingen voor een flexibele invoer en bewegingsvrijheid. Mocht het toch misgaan, dan zorgen een waterafvoer en een gasdetectiesysteem dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

8. Accepteer dat er iets stuk kan gaan

Heb je alle maatregelen getroffen om je gebouw zo krachtig mogelijk te wapenen tegen een aardbeving, dan moet je niet denken dat er nu niets stuk kan gaan. Als er een zware beving is geweest, moet je waarschijnlijk dingen vervangen. Het doel is dat de mensen het gebouw veilig kunnen verlaten.

9. Koop een woonboot

Als al het andere niet werkt, koop dan een woonboot. Komt er een beving, dan wordt je op z’n hoogst wat zeeziek.

Mark Oostmeijer is tekenaar bij KAW in Groningen en tekent momenteel appartementencomplex Zaagmuldersweg en het Integraal Kind Centrum in Baflo uit tot in de technische details.

Mark Oostmeijer | 088 529 0000 | [email protected]

Bewaren

Bewaren

Bewaren

3 reacties op “BLOG #53 Negen tips voor een aardbevingsbestendig gebouw”

  1. Erg leuk gedaan. En die woonboot leek me altijd al leuk. Het zou mooi zijn als de NAM met dergelijke gegevens in een vroeg stadium een toezegging kan doen per project over een financiële bijdrage. Dat werkt wel zo constructief!

  2. De ketelaar schreef:

    Ziet er mooi uit en dank voor de tips!

    Gr.
    Martijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *