BLOG #49: Kunnen we het ook makkelijker maken?

Yes, we hebben onze eerste betaalde klus! Het is Mariska haar initiatief en daarmee aan haar de eer om deze eerste opdracht te doen. Tweehonderd euro per maand komt daarmee in het laatje. Voordat ze echt de handen uit de mouwen kan steken volgt natuurlijk de onvermijdelijke uitdaging: hoe uit te betalen met een bijstandsuitkering?

Slecht voorstel

“We kunnen het via een vrijwilligersvergoeding doen waarmee je maximaal € 95,- per maand mag bijverdienen bovenop de uitkering”, is mijn 1e voorstel. Terecht vraagt ze zich af waar de overige €105,- dan blijft, want ze draagt immers ook al 20% van haar inkomsten af aan het wijkbedrijf, dat vervolgens wordt geïnvesteerd in het Wijkbedrijf en buurtprojecten.

Onafhankelijk zijn

Wat ook mogelijk is, is om haar in de vorm van een tegenprestatie terug te betalen. Dat kan bijvoorbeeld door iedere avond mee te eten in het restaurant van het zorgcentrum of door je schoenen te laten repareren door een andere bewoner. Mariska vindt niet interessant. Ze wil onafhankelijk zijn en zelf beslissen hoe ze haar geld uitgeeft. “Je denkt veel te moeilijk”, zegt Mariska. Liever ziet ze dat het wijkbedrijf iedere maand € 200,- naar haar overmaakt. Dat geld gaat ze dan vervolgens netjes aangeven bij de sociale dienst.

“Dat is dan wel ontzettend veel gedoe, maar dat
neem ik voor lief”, zegt ze.

Want zomaar wat bijverdienen als je in de bijstand zit, dat is niet zo makkelijk. De ervaring leert haar dat bij het minste of geringste, zoals het doorgeven van verdiensten, je uitkering wordt stopgezet. En 1 maand geen inkomsten betekent geen boodschappen en geen rekeningen betalen voor Mariska. Toch wil ze het risico nemen, want ze ziet het als een grote kans om aan de slag te gaan bij het Wijkbedrijf.

Patstelling

“Nu denk jij weer te gemakkelijk”, zeg ik tegen Mariska. Want als ik Mariska € 200,- ga uitbetalen, dan moet ik als Stichting Wijkbedrijf loonbelasting gaan inhouden over haar verdiende geld en daarmee wordt Mariska’s netto salaris weer lager, zodat we niet veel hoger uitkomen dan de vrijwilligersvergoeding die ik haar belasting- en socialedienstvrij mag overmaken. We kijken elkaar een beetje ongelovig aan en barsten in een flinke lachbui uit.

“Wat een ongelofelijk land leven wij eigenlijk in.
Dit geloof je toch gewoon niet?”

Wie helpt?

Dit verhaal is een greep uit de dingen die er gebeuren op een doordeweekse dag bij Wijkbedrijf Selwerd waar Mariska onze eerste klus heeft binnengehaald. Dit levert echt geld op! Iedere week één verhuizing betekent voor haar maandelijks € 200,- bijverdienen na aftrek van de BTW. Mariska is er trots op dat ze zo een deel van haar uitkering zelf kan verdienen. Ze verdient met haar inzet daarnaast ook geld voor Wijkbedrijf Selwerd, en dus voor de wijk. Dit doet ze graag, omdat ze van Wijkbedrijf Selwerd een succes wil maken en haar buurtgenoten in de wijk wil helpen. Het lijkt tot nu toe alleen onmogelijk om tot een beetje een gunstige uitbetaling te komen. We zijn erg op zoek naar iemand die ons hierbij kan helpen!

loesje 1

Over deze blog

Deze blog is geschreven in het kader van het project Wijkbedrijf Selwerd – een project met als doel dat de bewoners weer meer binding te krijgen met de wijk en invloed te krijgen over wat er gebeurt in Selwerd. Iedereen is welkom in het Wijkbedrijf aan de Bottelroosstraat 3 in Selwerd. Het bovenliggende doel is een nieuwe, duurzame methode voor wijkvernieuwing te ontwikkelen. Om privacy-redenen zijn de namen in het artikel gefingeerd.

Theo Adema is projectleider van het Wijkbedrijf Selwerd en organiseert werk voor het Wijkbedrijf en helpt wijkbewoners met initiatieven. Hij verknoopt alles wat los en vast zit in Selwerd en zorgt er zo voor dat er nieuwe verbanden ontstaan, lokale oplossingen worden gevonden en er echt contact is met de Selwerdenaren.

Theo Adema | 06 546 614 13 | [email protected]