Beatrice Montesano

projectarchitect

Beatrice Montesano is er heilig van overtuigd dat wanneer je iets doet, je dat met volle overgave moet doen. Dit is ook haar uitgangspunt voor de ontwerpen die ze maakt. Beatrice Montesano is projectarchitect en stedenbouwkundige bij KAW.

Zorgarchitectuur

De liefde was voor haar de reden om naar Nederland te komen. Inmiddels werkt zij alweer vijftien jaar bij KAW en heeft zij zich gespecialiseerd op het gebied van zorg. Op dit moment werkt Beatrice mee aan het SfA-onderzoek The Art and Science of Dementia Care: een interdisciplinair ontwerplaboratorium met ontwerpers, wetenschappers, zorgdeskundigen, producenten en opdrachtgevers die op 3 concrete zorglocaties aan ruimtelijke oplossingen voor dementerenden werken.

Wonen persoonlijk gemaakt

Daarnaast ontwerpt Beatrice veel woongebieden. Vanuit de drijfveer ‘gelijke kansen’ bouwt Beatrice aan sociale wijken. Interactie staat daarbij voorop. Als stedenbouwkundige focust zij op de interactie tussen gebouw en gebied, maar ook tussen mens en omgeving. Want door deze op elkaar af te stemmen, creëer je wijken waar mensen zich thuis voelen. De woonmilieubenadering, een theorie waarmee woning en woonomgeving specifiek gemaakt worden om zo aan te sluiten bij een specifieke woonwens, speelt in haar ontwerpen Achter de Reitdijk en Berflo Es een belangrijke rol.

De Italiaanse neemt, naast een vleugje zuidelijk temperament, vooral haar sterk ontwikkelde gevoel voor esthetiek mee naar haar projecten. Desondanks weet ze het belang van de uiterlijke verschijning te relativeren. Resultaat daarvan zijn mooie, maar vooral leefbare woningen.

Extracurriculair

Onderzoek: SfA | The Art and Science of Dementia Care | Project Tuin aan Tafel | 2015
Onderzoek: Aedes-Actiz | Toolkit dementievriendelijk ontwerpen | 2014
Prijzen: Hedy d’Anconaprijs voor Excellente Zorgarchitectuur 2014 | Veilige Veste
Docentschap: Beatrice is gastdocente aan de Academie van Bouwkunsten in Groningen