KAW besucht Berlin!

Wereldstad Berlijn is in hoog tempo ontwikkeld tot de meest bruisende stad van Duitsland. Het werd tijd dat KAW de stedelijke ontwikkelingen en de verschillende sferen zelf ging ontdekken. Tijdens de excursie is er een bezoek gebracht aan het appartementencomplex dat in samenwerking met het Duitse Ipro-consult in Berlijn wordt gerealiseerd en is er kennis gedeeld tussen Nederlandse en Duitse concullega’s tijdens de workshop ‘Challenge accepted’. Kortom, een inspirerende tijd!

Een vierdaagse excursie naar Berlijn.

Berlijn is een aantrekkelijke stad voor zeer uiteenlopende doelgroepen, van jeugd tot senioren en van cultuurgenieters tot museumgangers. Na een pijnlijke geschiedenis, die nog goed zichtbaar is, heeft de stad een rijke (her)bouwgeschiedenis. Op bouwprojecten in Berlijn wordt onder andere vanwege de bouwgeschiedenis wisselend gereageerd. Daar waar er groepen bewoners enthousiast reageren, is ook vaak een groep met weerstand. Een controverse die zich vaak afspeelt in Berlijn.

Het werd nodig tijd dat KAW deze wereldstad zelf ging verkennen! Medio september vertrokken 74  KAW’ers, afkomstig uit zowel Groningen, Rotterdam en Eindhoven, met de trein naar Berlijn. Het programma was vol en we wilden de vier dagen zo goed mogelijk benutten. Eenmaal aangekomen in Berlijn, is de stad verder ontdekt op de fiets. Want we proberen natuurlijk zo milieubewust en gezond mogelijk te reizen.

Een bezoek aan ons eerste (bijna) gerealiseerde Duitse project kon natuurlijk niet ontbreken en nu kon iedereen het buitenlandse project met eigen ogen zien. In samenwerking met het Duitse IPRO-consult werkt KAW samen aan ontwerp van een appartementencomplex in de Berlijnse stadswijk Prenzlauer Berg. Op deze manier wordt onze Nederlandse woningbouwervaring gecombineerd met de technische kennis van de oosterburen. De plattegronden met heldere, open stramienen vinden de Duitse bezoekers zeer verfrissend!

Om de Duitse en Nederlandse ervaringen op het gebied van resilient cities (de veerkrachtige stad) nog verder met elkaar te kunnen delen, was er een workshop georganiseerd, ‘Challenge accepted’. Tijdens de workshop hebben KAW’ers en het die Deutsche Architektenkammer de krachten gebundeld om te sparren over vraagstukken op het gebied van civic involvement, mobility en urban development. Het was zeer waardevol om andere invalshoeken te projecteren op Nederlandse en Duitse kwesties om zo tot nieuwe inzichten te kunnen komen. Bijvoorbeeld het fenomeen Baugruppen, het collectief bouwen en beheren van een gebouw van een groep bewoners. Dit gebeurt met dichte betrokkenheid van professionals. Hierdoor ontstaat er nog meer ruimte voor het groeien van een community, innovatie en duurzame architectuur.

Elke wijk in Berlijn heeft zijn eigen centrum met een bijbehorende sfeer. Om zoveel mogelijk van deze sferen te kunnen ervaren waren er vier verschillende fietsexcursies uitgestippeld waar KAW’ers uit konden kiezen:

  • De Spree, een fietstocht langs de rivier de Spree en het gebied rondom de rivier dat na de val van de Berlijnse Muur vrijkwam en bekend stond als een stuk niemandsland waar nu leuke burgerinitiatieven ontstaan;
  • Historie, een fietstocht waar het accent lag op belangrijke historische gebeurtenissen;
  • Kreuzberg, een fietstocht door het redelijk onbekende Kreuzberg waar veel ontwikkelingen plaatsvinden, zoals op het gebied van het verbeteren van levenskwaliteit en reconstructie;
  • Dreieck, een fietstocht waar de focus lag op ontwikkeling van parken en bebouwde stad.

Wanneer een stuk niemandsland geen bestemming wordt gegeven, ontstaan er leuke burgerinitiatieven en projecten.

Iedereen bezocht tijdens de fietsexcursies Tempelhof, een vliegveld van Berlijn dat sinds 2008 niet meer in gebruik is. Door de Tweede Wereldoorlog is het vliegveld nooit afgebouwd. Tegenwoordig wordt Tempelhof voornamelijk gebruikt als park en als evenementenlocatie. Er is nog steeds veel discussie onder de Berlijnse inwoners over de invulling van dit enorme terrein.

De excursie naar Berlijn was een indrukwekkende, leerzame en onvergetelijke ervaring. Een aanrader, en zeker voor herhaling vatbaar!

Auf Wiedersehen!