Maatconfectie appartementengebouw Hoorneslaan Katwijk

De nieuwbouw van de 3 appartementengebouwen aan de Hoorneslaan is de 1e stap in de transformatie van Rijnsoever, een weinig karaktervolle wijk op een steenworp van zee. Eerder al had KAW voor corporatie Dunavie een visie geschreven voor een flexibele transformatie-aanpak van dit grote gebied. Het doel is woonkwaliteit en diversiteit in de wijk brengen op zo’n manier dat de wijk niet onder de bouwwerkzaamheden hoeft te lijden.

Maatconfectie appartementengebouw

Beter een woonproduct helemaal tot in de puntjes engineeren, dan iedere keer een nieuw ontwerp maken voor nagenoeg dezelfde opgave. Dat was de gedachte toen we in 2010 met de ontwikkeling van ons maatconfectie appartementengebouw begonnen. Dit ontwerp is specifiek ter vervanging van naoorlogse portieketageflats en leent zich perfect om snel een hoge woonkwaliteit te realiseren.

Verrijking voor de stad

Mooie metselwerkdetails geven de drie nieuwe maatconfectie appartementengebouwen een rijke uitstraling. ’s Avonds tonen de alzijdige gebouwen hun eigen kleur, die door de gevelopeningen op de begane grond schijnt. Over de praktische details dacht de bewonerscommissie na. Zoals de glazen balkonhekken met print: wel uitzicht, geen inkijk en zeewind. Ook stadsbouwmeester Johan Roelofs is enthousiast over het plan: “Deze nieuwe gebouwen vormen echt een verrijking voor de stad!”

“Deze nieuwe gebouwen
zijn echt een verrijking voor de stad!”

Meer architectuur voor minder geld

Wat is de belangrijkste les die je geleerd hebt, wilden we van projectleider Mathieu Kastelijn weten. “Doordat we voortborduurden op een gebouwconcept dat zichzelf al bewezen had, lag er snel een goed ontwerp waar alle betrokkenen achter stonden. Het heeft een goede lay-out en is zeer betaalbaar. Het geld dat je bespaart, kun je heel bewust inzetten om het gebouw mooi te maken.”

In juni 2017 is de uitvoering begonnen. Voor de zomer van 2018 zijn de gebouwen gereed.