Arnhem Nieuwe Kadekwartier

Een woonomgeving met industrieel karakter

Op het terrein van de oude gasfabriek in Arnhem verrijst een divers woongebied met verschillende eengezinswoningen en een appartementencomplex. De architectuur verwijst naar het industriële verleden van het gebied, die het meest zichtbaar wordt in het binnenterrein. Hier sieren delen van oude silo’s, die tijdens de sanering uit de grond kwamen, de ruimte.

Sheddaken en pakhuizen

De gemeente gebruikte het woningbouwproject Raambuurt in Deventer van KAW als referentie voor een geslaagde inbedding met industrieel karakter. De nieuwbouw in Arnhem is gebaseerd op vergelijkbare ontwerpmiddelen: ambachtelijk metselwerk met penanten, vierkante ramen met kleine onderverdelingen en sheddaken op de woningen.

Samenhang industriële architectuur en vrije keuze

Het eerste wat je ziet als je het Nieuwe Kadekwartier oprijdt, is een appartementencomplex. Dit is ontworpen als een stevig volume met raamindeling, balkonoplossingen en dakvorm, die verwijst naar de architectuur van pakhuizen en loodsen.

De eengezinswoningen zijn inmiddels gereed, het appartementencomplex is in aanbouw

De eengezinswoningen zijn inmiddels gereed, het appartementencomplex is in aanbouw

Betrokkenheid toekomstige bewoners

De sterke ontwerpmiddelen hebben ervoor gezorgd, dat de bewoners van het CPO project veel vrijheid hadden om hun woningen zelf samen te stellen. Eén rij woningen is zo ontwikkeld, waarbij bewoners zelf keuzes hebben gemaakt bij de gevelontwerpen en plattegrondindeling. Het appartementencomplex heeft op de begane grond 2 woningen die geschikt zijn voor minder valide bewoners. De toekomstige bewoners zijn bij het ontwerp betrokken geweest, zodat een klein stukje toekomstbestendig optimaal kon worden geïntegreerd. De plattegronden zijn afgestemd, de relatie tussen de verschillende kamers en de gelijkvloerse bereikbaarheid vanuit het parkeerterrein.

Binnenterrein

De vier bouwblokken omsluiten een gezamenlijk binnenterrein met tuinen en parkeerplaatsen. Tijdens de grootschalige grondsanering zijn archeologische vondsten gedaan, waaronder tientallen flessen, emaillen potten en een metalen modelauto. Deze staan nu tentoongesteld in de buurt. Ook kwamen er onderdelen van een oude silo uit de grond, die nu gebruikt worden bij de inrichting van het binnenterrein. Het terrein is bestraat met grote betonnen Stelcon platen en klinkers.

Een van de eerste impressies

Een van de eerste impressies

KAW is verantwoordelijk voor ontwerp, uitwerking in 3D BIM en esthetische begeleiding. De andere helft van het bouwblok is ontworpen door DAT architecten uit Tilburg, waarmee voor het ontwikkelproces een gezamenlijk projectteam met Volkshuisvesting Arnhem en Bouwbedrijf Kuiper is ingericht.