CKM – Centrum Kinderhandel Mensenhandel

Terre des Hommes helpt met investering in duurzame energie

Het nieuwe Centrum Kinderhandel Mensenhandel van Fier Fryslân is op alle fronten ambitieus. Dit centrum biedt geïntegreerde hulp aan kinderen, jongeren en volwassenen die slachtoffer zijn van mensenhandel. Onder de opvallende façade gaat de modernste techniek schuil, die het gebouw energieneutraal maken.

Een tijdelijk thuis

Het CKM is het enige specifieke behandelcentrum voor slachtoffers van internationale mensenhandel in Nederland. Fier Fryslân bewaakt haar koppositie in de zorgwereld met een unieke visie en een matchend gebouw. Integratie van kennis is een speerpunt en dat reflecteert zich in de vele bijzondere functies in het CKM. De zorgorganisatie stelt alles in het werk om ervoor te zorgen dat de slachtoffers van mensenhandel écht aan hun toekomst kunnen werken. Het merendeel zijn vrouwen met hun jonge kinderen, incidenteel een enkele man. In de ruimten voor dramatherapie, leslokalen voor e-learning krijgen ze therapie. Op de verdiepingen zijn 4 woongroepen gevestigd, die een tijdelijk thuis bieden aan 32 personen. Op de begane grond komen kantoren, behandelruimtes en een kinderopvang.

Madame butterfly als inspiratie

Vrouwen en meisjes van over de hele wereld vinden veiligheid en bescherming in het CKM. De getraumatiseerde slachtoffers blijven bijna altijd binnen – buiten is nog te bedreigend. Opdat de vrouwen niet het gevoel hebben opgesloten te zitten, is er alles aan gedaan om de buitenwereld naar binnen te halen. Zo is er in het hart van het gebouw een grote vide, waar de natuur naar binnen komt. De ruimte is aangekleed met veel groen en een monumentale boom.

Het atrium maakt het gebouw fris en licht

Het atrium maakt het gebouw fris en licht

Architecte Beatrice Montesano vond inspiratie voor het ontwerp in het verhaal van Madame Butterfly, de opera van Giacomo Pucini. De vrouwen komen beschadigd binnen, maar zullen herstellen en weer een nieuwe start vinden. Net als een vlinder, zitten de meiden veilig in hun cocon tot ze ontpoppen tot mooie vlinders, klaar om de wijde wereld te verkennen.

Architectuur

Het CKM is naast de Veilige Veste gebouwd, een politiebureau dat KAW in 2012 transformeerde tot opvanghuis voor Fier Fryslân. Los van de contrasterende kleurstelling – koper vs glanzend wit – hebben de gebouwen geen relatie met elkaar; ze bedienen beide een andere doelgroep. Voor het CKM koos Beatrice voor een opvallende façade van geperforeerd CorTenstaal. Het fijne exotische patroon dat enigszins Afrikaans aandoet, moet specifiek vrouwen aanspreken. “Het robuuste industriële materiaal contrasteert mooi met het verfijnde patroon. Binnen creëert het een spannend effect, want de perforaties geven elk moment van de dag een andere lichtval.”

Energieneutraal

Fier had de ambitie om het CKM een energie- en waterneutraal te maken: een gebouw dat geen fossiele brandstoffen gebruikt en zo min mogelijk leidingwater gebruikt. Zo blijven de woonlasten laag, en kan het CKM meer vrouwen helpen. Een groot deel van de bouwsom is bijeen gebracht middels crowdfunding: particulieren hebben en masse een steen gekocht. Ook de postcodeloterij en Terre des Hommes ondersteunen dit project met 3 miljoen euro.

De Garaasje wordt energieneutraal

Het CKM is energieneutraal en bespaart 50% leidingwater

Een warmtekrachtkoppeling die draait op biogas, gewonnen uit de nabijgelegen rioolwaterzuivering, verwarmt het gebouw en wekt elektriciteit op. Zonnepanelen op het dak voorzien in de elektriciteitsbehoefte buiten het stookseizoen. Ook water besparen is een belangrijk speerpunt. Het regenwater wordt opgevangen in een buffervat en gebruikt voor de was en de toiletten. Het gebruik van leidingwater wordt daarmee met 50 % verminderd.