Herstructurering Uitvindersbuurt Ede

Tuinstedelijk karakter door brede straten en veel groen

Voor de herstructurering van de vroeg naoorlogse wijk De Uitvindersbuurt in Ede-Zuid ontwikkelde KAW een masterplan. Speerpunten waren hierbij differentiatie en ruimtelijke eenheid. De bewoners konden kiezen uit 9 bouwvelden, elk met een eigen karakter. De velden zijn verdeeld over 3 architecten: DP6, Faro en KAW. Voor de herstructurering zijn er afspraken gemaakt over de te gebruiken materialen en kleuren voor gevels, daken en erfafscheidingen. Hierdoor straalt de wijk eenheid uit, ondanks de diversiteit aan woonomgevingen.

10 velden, 3 architecten

Bij de binnenstedelijke herontwikkeling is het stratenpatroon gehandhaafd. Zo zijn de 10 velden waaruit de wijk bestond in ere gehouden. In het midden van de wijk ligt een centraal park (veld 10), de overige 9 woonvelden zijn hieromheen gesitueerd. KAW is verantwoordelijk voor de ontwerpen van de velden A, E en H. Daarnaast heeft KAW ook het stedenbouwkundig plan ontworpen.

Hoge woningdichtheid, en tóch groen

Een belangrijke ambitie van Woonstede was verdichting. Bijzonder aan dit project is dat hetzelfde aantal woningen is gerealiseerd op een even groot oppervlak, ondanks dat de woningen groter zijn en er 1 veld is komen te vervallen om ruimte te maken voor het centrale park.

Met een knipoog naar Dudok

De Uitvindersbuurt heeft een tuinstedelijk karakter met brede straten en veel groen. De architectonische stijl van de buurt geeft een knipoog naar de Hilversumse architectuur van de architect Dudok. Zo is er voor de gevels en tuinmuren gebruik gemaakt van de typische Hilversums formaat baksteen, in een oker- en vanille gele kleur. Alle hellende daken zijn bedekt met platte, rode dakpannen. Alle kozijnen van de in totaal 450 woningen hebben dezelfde kleur wit. Zo is er ruimtelijke eenheid gecreëerd met een ruime keuze voor de bewoners.

Gevels woonstraat Uitvindersbuurt Ede Veld A

Veld A: tuin op de 1e verdieping

Veld A bestaat uit 34 eengezinswoningen die samen een gesloten bouwblok vormen. Het binnenhof is ingericht als gemeenschappelijke tuin. Door het parkeren onder een dek te plaatsen wordt er ruimte uitgespaard (dubbelgebruik van ruimte). De tuin komt hierdoor op de 1e verdieping te liggen. Het bouwblok bestaat uit rij- en hoekwoningen. In de hoekwoningen zoeken we de afwijkingen: ze vallen op als torenwoning of patiowoning.

Veld E: koop en sociale koop

Veld E, bestaand uit 40 eengezinswoningen bestemd voor algemene- en sociale koop, is meer traditioneel van opzet dan veld A. Er is keus uit twee typen woningen: rijtjeshuizen, die 2/3 deel van het geheel vormen, en twee-onder-één-kap woningen.

Veld E

Veld H: de H van hoogbouw

Veld H is gesitueerd aan het centrale park en bestaat uit verschillende type appartementen, allemaal met een uitzicht op het park. Om efficiënt met de bestaande ruimte om te gaan is er gekozen voor hoogbouw. Veld H, 49 woningen, is in 2014 gerealiseerd.

hoogbouw in veld H

Hoogbouw in veld H