Kindcentrum Baflo – Rasquert

Ontwikkeling Marciapark brengt leven in het dorp

‘Wooow’ schreeuwden meer dan 80 kinderen in koor toen ze de eerste schets van het Kindcentrum Baflo zagen. Een gedeeld enthousiasme brengt de kinderen van de openbare school en de christelijke school nu al bij elkaar. Met houtgevels en direct contact met buiten sluit het ontwerp helemaal aan bij hun wereld. 

Leefbaarheid in kleine dorpen

De ontwikkeling van Kindcentrum Baflo – Rasquert is onderdeel van de herinrichting van het Marciapark; een dorpspark met activiteiten voor jong en oud. Voor het gebied, dat met krimpproblematiek kampt, brengt dit project een echte kwaliteitsimpuls. Naast dat het de onderwijs- en sportvoorzieningen verbetert, herstelt het ook de oorspronkelijke historische structuur van de dorpen.

Multifunctioneel kindcentrum

Twee basisscholen, de peuterspeelzaal, sportclubs en het verenigingsleven gaan samen onder het mom: samen wat kan, apart wat moet. ’s Avonds wordt de sportzaal en de tennisbaan gebruikt door sportverenigingen en dorpsbijeenkomsten.

Schuurarchitectuur

Het puntdak verleent het kindcentrum een huiselijke sfeer en geeft het interieur onverwachte ruimtelijke kwaliteit. Het komt voort uit de schuurarchitectuur uit de omgeving, herkenbaar aan haar heldere en eenvoudige vorm, waar het kindcentrum ook in massa, uitstraling en materialisatie aan refereert. Dit komt ook buiten terug: een dubbele gevel van glas en houten lamellen creëert een uitnodigend karakter met een bijzonder lichtspel.

energiedisplay Kindcentrum Baflo-Rasquert

Het energiedisplay leert de kinderen bewust omgaan met energie

Frisse scholen B

De gekozen schuurarchitectuur past in het gebied en leent zich fantastisch om de natuur naar binnen te halen. Want Nederlandse kinderen komen veel te weinig buiten. Een verminderde ontwikkeling, vitamine D-tekort, overgewicht en te weinig beweging zijn de gevolgen. Met het ontwerp stimuleren we de kinderen naar buiten te gaan: ze stappen vanuit hun klaslokaal direct de moestuin in voor een praktijkles biologie. De school valt in Frisse Scholen klasse B.

Workshops schoolplein ontwerpen

In een aantal workshops met de kinderen hebben we de inrichting van de schoolpleinen bepaald. De kinderen hebben een duidelijke mening: geen plastic speeltoestellen, maar een natuurlijke en avontuurlijke speelplek willen ze! Voor de kleinsten is het plein verdeeld in kleine zones, zo kunnen ze veilig en geborgen in kleine groepjes spelen. KAW werkt samen met Territoria aan de integratie van het schoolplein in het landschappelijk ontwerp voor het Marciapark.

workshop schoolplein Kindcentrum Baflo-Rasquert

Een detail als de aansluiting van de dakgoot is essentieel om de puurheid van de schuurarchitectuur te waarborgen

Gasloos & aardbevingsbestendig ontwerp

De school in het bevingsgebied heeft een voorbeeldfunctie en moet dus wel all-electric zijn. Om de aardbevingsbelasting te minimaliseren én zo goed mogelijk te verdelen, worden er lichte bouwmaterialen toegepast en is het gebouw is regelmatig van opzet. Daarmee is de aardbevingsbelasting voor de sporthal vergelijkbaar met windbelasting. Middels de modale respons analyse door Ingenieursbureau Dijkhuis wordt de krachtwerking in de staalconstructie nauwkeurig bepaald en kan het staal heel bewust ingezet worden.

Bewaren

Bewaren

Bewaren