Winnaar duurzaamheidsaward 2012
genomineerd PassiefBouwen Awards 2012
winnaar Hedy d'Anconaprijs 2014

Opvanghuis Veilige Veste

Eerste passivhaus renovatie van kantoorgebouw

Herbestemming van een voormalig politiebureau tot een opvanghuis voor slachtoffers van eergerelateerd geweld. Dit zijn meiden van 15 - 23 jaar die o.a. slachtoffer zijn van mishandeling, loverboys, jeugdprostitutie en mensenhandel. Voorheen werden ze anoniem weggestopt, maar met alle moderne media is dit steeds lastiger en worden de vrouwen vaak letterlijk opgejaagd.

 

Herbestemming van kantoor naar wonen

Opvangorganisatie Fier Fryslân heeft daarom het concept de ‘Veilige Veste’ bedacht. Een plek waar de vrouwen zichtbaar, maar veilig kunnen worden opgevangen. Samen met WoonFriesland gaan ze de uitdaging aan. Het op een terp gelegen politiebureau leent zich hier prima voor.

Nieuwbouw voor Fier Fryslân

De Veilige Veste wordt in gebruik genomen door Fier Fryslân. Door de enorme groei die deze stichting de laatste jaren heeft doorgemaakt willen ze de 5 huidige locaties vervangen door 1 locatie. Het gebouw wordt verdeeld in 2 functies. Er komen1600 m2 kantoren, vergader- en behandelkamers op de begane grond. Op de 2 verdiepingen komen 46 plaatsen voor de vrouwen, verdeeld over 8 woongroepen.

Repeterende gevelelementen

Het politiebureau is een perfecte carré met horizontale en verticale stramienen van 3600 mm. Het uitgangspunt van het ontwerp is de repetitie van dit vierkante raster. De gevel wordt bekleed met vierkante elementen die diagonaal geknikt zijn. Om deze bijzondere vorm te produceren wordt er gebruik gemaakt van composiet materiaal. Dit wordt in een mal gegoten, en is daarom oneindig qua toepassingen. De complexe vorm is een uitdaging voor de bouwkundig tekenaars, vanwege alle verschillende hoeken in raamdorpels en aansluitnaden.

Renovatieconcept Velige Veste

Renovatieconcept Velige Veste

Maquette 3D printen

Om te ontdekken hoe de geknikte elementen werken, heeft KAW een 3D model in Sketchup gemaakt om deze 3D te printen. Een mooie en relatief eenvoudige manier om een prachtige maquette te krijgen.

Uitnodigend door warme materialisatie

Het gebouw staat op een verhoogde plint, waardoor het vesting idee versterkt wordt. Om het deels openbare gebouw toch uitnodigend te maken, krijgt de verhoogde plint een transparante gevel. De dichte elementen in het gebouw worden bekleed met houten panelen, waarmee we een warme uitstraling creëren.

Passiefhuis

Het gebouw gebruikt zéér weinig energie door optimale isolatie en kierdichting en zo min mogelijk installaties. Veilige Veste is de 1e grootschalige renovatie in Noord Nederland dat volgens het passiefhuis principe wordt uitgevoerd. De isolatiewaarde is bijvoorbeeld 3 keer zo hoog als gangbaar voor nieuwbouw.

Bij aanvang van het project bleek al dat de gehele draagconstructie één grote koudebrug was, doordat de draagconstructie buiten de gevel staat. Daarom wordt het gehele gebouw ingepakt. De gevel wordt, door de combinatie van de gevelelementen en de isolatie, op de breedste punten wel 950 mm dikker. Een echte veste dus.

De gevel van de Veilige Veste bestaat uit losse elementen van composiet

De gevel van de Veilige Veste bestaat uit losse elementen van composiet