Woonzorggebouw Het Keeten Middelharnis

Ook bewoners met beperking weten hoe ze willen wonen!

Met Wielen architecten hebben we de handen ineen geslagen voor een toekomstbestendig ontwerp voor zes woonzorggebouwen en dagbestedingsgebouw in Middelharnis. De opdrachtgever Zuidwester is enthousiast over de methodische ontwerpaanpak waarbij per thema varianten worden voorgelegd: “kiezen wordt immers makkelijker als je weet waarvoor je niet kiest.” De 48 bewoners met een verstandelijke beperking kunnen uitzien naar een mooie nieuwe woning, die veel beter is afgestemd op hun behoeften.

KAW ontwerp doorsnede woonzorggebouwmiddelharnis

Voorbereid op zelfstandigheid

De woningen, die ieder als een volledige woning zijn uitgerust, kunnen voor zowel groepswonen als meer individueel wonen worden gebruikt. Iedere woongroep bestaat uit een gemeenschappelijke woonkamer met daaraan een cluster van vijf en drie geschakelde woningen. De clusters van drie krijgen een zelfstandiger karakter. Het basisontwerp is voor de zes woongroepen gelijk, waarbij met keuzeopties ingespeeld wordt op verschillende zorg- en woonvragen.

keeten middelharnis interieur

Tuinen betrokken bij ontwerp

Het ontwerp van de woningen en de buitenruimte is in samenspraak met de bewoners gemaakt. Zij hechten veel waarde aan een eigen plek in de grote tuin, die voor gezamenlijk gebruik is bestemd. Dat kreeg vorm met de veranda’s. Deze maken de overgang tussen binnen en buiten aantrekkelijk klein. Je bent zo vanuit het huis in de tuin. Er is veel glas gebruikt waardoor het net lijkt alsof je buiten bent en je hebt mooi uitzicht op de tuinen. In een brede singelhaag zijn de bergingen opgenomen. Deze zijn vormgegeven in combinatie met de poorten naar de tuinen. De buitenruimte is uitgewerkt door KruitKok Landschapsarchitecten.

Materialen met natuurlijk karakter

Met het oog op de groene omgeving en de invloed van zon en regen op de gevel, zouden de houten geveldelen niet egaal vergrijzen. Wel wilden wij het natuurlijke karakter van de materialen handhaven. Daarom is gekozen voor een coating met een lichte glinstering, die de nerf van het hout zichtbaar laat. Door de glinstering krijgt het hout ook in de schaduw een zachte glans. De steen heeft geen bezanding, waardoor de diepe kleur van de klei spreekt.

Duurzaam zorgcomplex

De woningen zijn wat groter dan gebruikelijk voor deze doelgroep zodat deze (in de toekomst) ook gebruikt kan worden als compact appartement. De technische uitwerking biedt deze ruimte doordat de woongebouwen zijn getoetst aan de eisen van een woonfunctie. Warmte en koeling worden geleverd via aardwarmte en een deel van de stroomvraag wordt geleverd door eigen zonnepanelen. Bovendien heeft Het Keeten een volledig elektronisch toegangssysteem, waarmee de toegankelijkheid individueel geregeld wordt. Hierdoor kunnen de gebouwen ook toekomstige zorgvragen beantwoorden.

KAW bewonersparticipatie Keeten Middelharnis

Bewoners waren intensief betrokken met ontwerpworkshops, bij 3D presentaties en bij het slaan van de 1e paal

Warmte en koeling worden geleverd via de bodem en een deel van de stroomvraag wordt geleverd door zonnepanelen. In de woningen valt ruimschoots daglicht binnen en er is veel aandacht uitgegaan naar een gezond leefklimaat.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren