Zorgcentrum Lemmer

Duurzaam en flexibel ontworpen met oog op de toekomst

Naast het verzorgingshuis Suderigge in hartje Lemmer komt een woonzorgzone. Hier is een gemengd woonzorgcomplex met 19 psychogeriatrische zorgplaatsen voor Zorggroep Plantein en 17 zelfstandige appartementen voor Lyaemer Wonen gerealiseerd.

Ontwerp psychogeriatrische zorgplaatsen

Het PG programma voor Zorggroep Plantein is opgesplitst in 2 kleinschalige woongroepen op de begane grond. De gemeenschappelijke woonkamers liggen rondom een gedeelde binnentuin. Beide woongroepen hebben hun entree aan de zijde van verzorgingstehuis Suderigge. Hierdoor heeft het verzorgend personeel een efficiënte looproute.

Ontwerp zelfstandige appartementen

De zelfstandige appartementen zijn gesitueerd op de verdieping aan de Gerben Bootsmastraat. De voordeur komt uit in het overdekte atrium van het gebouw. Het gemengde woonprogramma wordt ondergebracht in een gemeenschappelijk woongebouw met samenhangende architectuur.

Architectuur

Het woonzorgcomplex krijgt een vrolijke plint van gekleurde glazen panelen met een bovenbouw in antracietkleurige baksteen. Het complex wordt aan alle zijden omgeven door openbare ruimte. Daarom is er veel aandacht in het ontwerp uitgegaan naar een alzijdige kwalitatief hoogwaardige uitstraling van de gevels. Het complex wordt op een groene beplantbare plint geplaatst. Deze creëert een bestratingtapijt van de openbare ruimte en zorgt voor voldoende privacy tussen de woningen.

Duurzaam ontwerpconcept

De plattegrond van het woonzorggedeelte is opgezet in een brede beukmaat. Zo ontstaat een grote flexibiliteit in de gebruiksmogelijkheid van de plattegrond. Deze is in de toekomst eenvoudig opnieuw in te delen en kan zo ook een ander woonprogramma huisvesten. Daarnaast wordt het complex zeer zuinig in het energiegebruik; voor het gehele complex wordt een EPC van 0,6 nagestreefd. Op deze manier blijven de woonlasten voor de huurders van het complex laag en is de milieubelasting minimaal.