Transformatie LTS Uithuizen

Nieuw zorgcentrum in oude LTS

De oude LTS heeft een tweede leven gekregen als gezondheidscentrum met huisartsenpraktijk, apotheek, fysiotherapeuten, logopediste en lab Noord. De gemeente Uithuizen probeerde al langer de leegstand in de oude LTS op te lossen met functies als een sociale werkplaats en kunstuitleen. Op termijn bood dit geen oplossing. Uit het haalbaarheidsonderzoek van KAW bleek direct, dat de LTS deel van het collectieve geheugen was. Het halve dorp had er op school gezeten.

Zorgpartijen bijeen brengen

De nieuwe functies in het gebouw delen een receptie, daardoor is er nu echt één aanspreekpunt voor alle zorgvragen. Voor de zorgpartijen betekent dit
dat ze betere voorzieningen hebben tegen lagere kosten, en dus betere dienstverlening kunnen leveren.

Contextuele nieuwbouw

De vleugel met leslokalen werd gesloopt vanwege de slechte bouwkundige staat. Hier zijn acht appartementen nieuw gebouwd. De uitdaging was om de
nieuwbouw onzichtbaar aan te laten sluiten op het ensemble van de oorspronkelijke gebouwen. Ook zorgt de nieuwbouw voor een logische aansluiting
op de achterliggende buurt. In het bestaande hoofdgebouw zijn drie ruime appartementen en een multifunctionele ruimte ingepast.

Emotionele waarde voor het dorp

Dat de LTS een belangrijke rol speelde in het leven van de Uithuizenaren, bleek wel tijdens het proces. Een uitbouw van de werkplaats zou gesloopt worden, om het ensemble een heldere vorm te geven. Maar wethouder Jan Dobma verzette zich heftig, want hij had daar ooit les gegeven. Nu heeft de apotheek het een 2e leven gegeven.

Een duurzaam resultaat

De LTS is een voorbeeldproject op de Kennisbank Herbestemming. Door de transformatie heeft het dorp het schoolgebouw uit 1953 voor de komende 50 jaar kunnen behouden. Voor oudere mensen vult het een woonbehoefte in; dicht bij centrum en bij zorgvoorzieningen. Het dorp is heel blij met de reuring: “het leeft hier weer als vanouds!”