Zorgcomplex Nusantara Almere

Indonesisch landschap vormt ontwerpinspiratie

Stichting Nusantara - wat letterlijk vertaald ‘tussen de eilanden’ betekent - ontwikkelt in Almere een zorggebouw voor mensen met een Indische achtergrond. Er is op nationaal niveau een grote vraag vanuit deze groep. De vraagstelling is complex: hoe kun je een zorggebouw ontwikkelen, dat aan de culturele achtergrond relateert, maar dat desnoods ook voor andere doelen bruikbaar is, en wat een mooi tehuis is, een goede werkplek en waar mensen graag op bezoek komen?

Landschappelijk concept

De locatie in Almere is gelegen tussen de Sieradenbuurt en het landschap van de Oostvaardersplassen. Het concept gaat uit van een intermediair tussen gebouw en landschap. De vormgeving laat het gebouw opgaan in het landschap. Het wordt daarmee een sterke referentie met de lijnvorming van het landschap in Indonesië. Tegelijkertijd blijft het een gebouw waarin het prettig wonen en verblijven is.

Het Indonesische Sawalandschap vormde inspiratie voor het ontwerp

Het Indonesische Sawalandschap vormde inspiratie voor het ontwerp

Slim bouwen

Bouwen voor de zorg betekent een grotere noodzaak om slim en efficiënt te bouwen. Door de ronde vormen is 15% minder gevel nodig om hetzelfde volume te omsluiten. Dit betekent minder energieverlies en minder onderhoudskosten. Daarnaast is het gebouw zo opgezet dat de functie eenvoudig kan veranderen van grote naar kleine eenheden en andersom. Het is zelfs mogelijk het complex op te splitsen in appartementen en vrij te verhuren of te verkopen.

Privé en openbaar

Omdat er sprake is van wonen, werken en bezoeken, is in het gebouw rekening gehouden met een zekere zonering. Het gebouw heeft verschillende plekken, zowel in het openbare als privé deel, die uitnodigen tot gebruik. Zo kan elke bewoner tot op zekere hoogte zelf besluiten of hij liever samen of alleen wil zijn.

Ook voor de familie die een bezoek brengt zijn er meer gemeenschappelijke en besloten ruimtes. Daarnaast huisvest het gebouw een openbaar gedeelte, waar mensen uit de wijk kunnen komen voor dagbesteding of andersoortig verblijf.

De gebouwopzet kan op verschillende manieren ingedeeld worden, om toekomstige functiewijzigingen te kunnen accomoderen

De gebouwopzet kan op verschillende manieren ingedeeld worden, om toekomstige functiewijzigingen te kunnen accommoderen

Meer over Nusantara

Stichting Nusantara beheert centra voor wonen, zorg en cultuur. De stichting biedt huisvesting aan mensen afkomstig uit het voormalig Nederlands-Indië of het huidige Indonesië. Ook mensen met een sterke aantoonbare affiniteit zijn welkom. Daarnaast biedt de stichting zorg aan mensen van allerlei komaf in de omgeving. De Indische uitstraling komt in de centra terug in de gebouwen, de inrichting, de tuinen en het restaurant. Cultuur, waaronder kunst en muziek, bepalen de sfeer in de centra in een belangrijke mate.

QaMP projectontwikkeling onderscheidt zich als ontwikkelaar met kennis in bouw en vastgoed, m.n. op gebied van zorgproces en -regelgeving.