blog-foto

Ontwerpen vanuit maakbaarheid

16-07-2017 door Mark Koopman

Een weggebroken gebouw in hartje Amsterdam stelt de bouwer voor een extra uitdaging naast een mooi gebouw realiseren. Want in deze smalle straatjes is geen ruimte voor een bouwplaats. De inbreidingslocatie aan de Van Noordtstraat vraagt daarom om een andere manier van ontwerpen.

lees meer
blog-foto

Terschelling gaat creatief om met woningnood

11-07-2017 door Jeroen Drewes

Met eerdere woonvisies lukte het Terschelling niet de woningvoorraad op het eiland echt te verbeteren. Natuurlijk is een goede visie de 1e stap. Maar dit bereiken is een tweede. Daarom hebben we concrete instrumenten aangereikt waarmee de gemeente de woningmarkt kan reguleren. Een voorbeeld is de inzet van erfpacht, waarmee excessieve prijsstijgingen van woningen worden voorkomen die juist bedoeld zijn voor de lagere inkomens. Hiermee kan de Gemeente Terschelling de regierol pakken!

lees meer
blog-foto

Bewoners ontwerpen mee aan wildebeestenbuurt

01-07-2017 door Mathieu Kastelijn

In de wijk Tivoli steekt Woonbedrijf Eindhoven haar nek uit om sociale huurwoningen zorgvuldig in te bedden in de cultuurhistorisch waardevolle buurt. Huidige en toekomstige bewoners maken deel uit van het ontwerpteam en dat maakt het project bijzonder! Want zo wordt de buurt zeer passend ontworpen en afgestemd op de woonwensen van de toekomstige bewoners. De nieuwe buren kennen elkaar al lang van tevoren. In Tivoli wordt niet alleen aan de stenen maar vooral aan de maatschappij gebouwd!

lees meer
blog-foto

BLOG: De opvallendste lessen over bewonerscommunicatie uit de Masterclass Bewonerscommunicatie bij Verduurzaming

23-06-2017 door Daphne Glazenburg

Vorige week donderdag waren we met een groot aantal klanten in Eindhoven om onze ervaringen te delen over de vraag: “Hoe kun je bewoners motiveren hun woning te verduurzamen?” Hier kun je de opvallendste lessen nog eens nalezen en de presentatie downloaden.

lees meer
blog-foto

Zó slijt je verduurzaming: 3 aanpakken in 1 middag

08-05-2017 door Daphne Glazenburg

Vandaag de dag is de vraag niet óf je iedere bewoner persoonlijk aanspreekt om hun huis te verduurzamen, maar hoe je dat doet. Want voor een tientje besparing wekenlang in het stof zitten, daar doen bewoners liever niet aan. KAW heeft de afgelopen jaren drie persoonlijke aanpakken ontwikkeld die elk in een andere situatie succesvol zijn. Ontdek meer over wanneer je welke methode inzet om bewoners enthousiast te maken voor verduurzaming bij de masterclass bewonersgericht verduurzamen op 15 juni.

lees meer
blog-foto

En de winnaar is: Cubicco!

18-04-2017 door Suzan Wierenga

Als jurylid feliciteer ik Cubicco met de Lighthouse Award 2017! Dit concept is zo interessant omdat het een échte oplossing biedt voor een groeiende groep huishoudens van 1 of 2 personen die nu moeilijk aan een woning komen. Bovendien wordt het technisch heel precies en industrieel geproduceerd, en kan het werk opleveren voor mensen die moeilijk aan de bak komen, zoals statushouders of werklozen.

lees meer
blog-foto

Bewoners zorgcomplex denken mee over ontwerp

18-04-2017 door Joost van 't Klooster

Dat bewoners met een verstandelijke beperking geen mening hebben over hoe ze willen wonen, is natuurlijk nonsens. Toch worden deze bewoners vrijwel nooit gehoord in hun woonwensen bij de ontwikkeling van nieuw zorgvastgoed. Hoe anders is dat bij zorgorganisatie Zuidwester te Middelharnis, die gelooft dat we gezamenlijk een beter resultaat kunnen behalen. De bewoners waren de afgelopen tijd intensief betrokken met ontwerpworkshops, bij 3D presentaties en bij het slaan van de 1e paal.

lees meer
blog-foto

“Komen de gebouwen van de toekomst uit de fabriek?”

21-03-2017 door Marcella Zambon artikel vertaald uit Quo Vadis 2017

Er is een duidelijke trend in de bouw: we willen weg van ingewikkelde processen en zoeken naar sneller en beter bouwen. Maar zal het genoeg zijn om de huidige systemen met een beetje lean management te vernieuwen? Of moeten fundamentele systeemveranderingen op gang worden gebracht? Tijdens de Quo Vadis 2017 in Berlijn stonden deze vragen ter discussie. Reimar von Meding vat de belangrijkste stellingen van de Quo Vadis 2017 samen.

lees meer
blog-foto

Een dorp ontstaat

23-02-2017 door Beatrice Montesano

Nobelhorst Almere is goed door de crisis gekomen dankzij een sterke visie op de betrokkenheid van toekomstige bewoners. Via Facebook konden geïnteresseerden meedenken over het ontwerp van de woningen. Het meest spraakmakend zijn wel de woningen geïnspireerd op een oude houtzagerij. Inmiddels zijn alle woningen van de karakteristieke buurten Het Eiland en De Houtzagerij verkocht. De oplevering volgt in mei!

lees meer
blog-foto

Hommage aan het Oosterparkstadion

06-02-2017 door Beatrice Montesano & Paul

Met de onthulling van de kopgevel, een eerbetoon aan FC Groningen, wordt het appartementencomplex op het terrein van het voormalige Oosterparkstadion vandaag geopend. Buurtbewoners zijn enorm enthousiast dat hun voetbalhelden weer terug gehaald zijn naar de volkswijk. “Die mannen daar, die zijn de trots van heel veel mensen”, aldus een ontroerde bewoner. Architecte Beatrice Montesano, groot SSC Napoli fan, wist daarmee goed aan te sluiten bij de belevingswereld van de wijk. Voetbal verbroedert!

lees meer
blog-foto

Pleidooi: met een schone lei starten met een nieuw zorgsysteem

03-02-2017 door Reimar von Meding

Nu de wetgeving is veranderd, staan de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg onder druk. Als wonologen willen we dit graag veranderen. Maar dit gaat niet lukken, als we blijven denken vanuit een uitgekleed zorgstelsel, dat ooit is ingericht onder heel andere maatschappelijke omstandigheden. De échte opgave is het denken in transformatie van het huidige zorgsysteem achter ons te laten en de stap naar anders denken over zorg te maken. Vertaald naar het denken over wijken betekent dit: Hoe ontstaat de zorgeloze wijk? Reimar von Meding gaf er een presentatie over bij architectuurcentrum Aorta. Download de whitepaper hier.

lees meer
blog-foto

Droge voeten én droge ogen in de Suikerbuurt

20-01-2017 door Suzan Wierenga

De Suikerbuurt in Hoogkerk dankt zijn naam aan de Suikerfabriek, die de woningen in 1920 voor haar arbeiders liet bouwen. Het karakteristieke buurtje, dat inmiddels de status van gemeenschappelijk monument heeft gekregen, is net klaar na een jarenlang traject om tocht- en vochtproblematiek op te lossen. Het groot woningonderhoud is aangegrepen om ook de sociale problemen in de volksbuurt aan te pakken. Dé kans om mensen te helpen die je anders nooit bereikt.

lees meer
blog-foto

De Architect: Het beste van 2016

10-01-2017 door Daphne Glazenburg

Ons werk in de naoorlogse woonwijk is al 40 jaar helemaal actueel. In het beste van De Architect 2016 lees je de essay “Naoorlogse ontwerpmodellen revisited’ over de groeiende groep architecten die pleit voor herwaardering van de naoorlogse architectuur. Die verder kijken dan repeterende bouwblokken, armoedig materiaalgebruik en verwaarloosd groen. Welkom bij de grootste opgave van Nederland.

lees meer
blog-foto

Het bouwen kan beginnen!

19-12-2016 door Mark Koopman

De nieuwe VMBO praktijkschool dat het bestuur voor ogen had, moest ‘het pareltje van de buurt’ worden. Een krachtige ambitie, waar de locatie in Kralingen, Rotterdam zich prima voor leent. Deze sterke visie en betrokkenheid kenmerkt het hele ontwerpproces: in zo’n 12 intensieve sessies hebben we deze ambitie samen met het schoolbestuur vertaald naar een robuuste, stoere school die aansluit bij de kenmerkende jaren ’30 baksteenarchitectuur van de buurt.

lees meer
blog-foto

Bekroond tot meest energieopwekkende zorggebouw!

12-12-2016 door Daphne Glazenburg

Vanavond is er taart voor de bewoners van woonzorggebouw Petterhusterstate. En ze mochten al niet mopperen, want, zo stelt presentator Harm Edens van BNR duurzaam, “de ouderen in Stiens zitten in een soort geluksspiraal”. Bewoners hebben minder medicijnen nodig, er is minder onrust en slapen beter. Dus zijn ze gezonder, en dus gaan ze meer bewegen en daardoor kan de kachel weer wat lager. In al haar kleinschaligheid laat Petterhusterstate de grote zorgpartijen zien dat kleinschaligheid niet duur is, maar juist enorm veel geld bespaart! Lees hier waarom Petterhústerstate de titel won.

In deze uitzending van BNR duurzaam hoor je wat we kunnen leren van dit kleinschalige, huiselijke zorggebouw.

lees meer