Wijkbedrijf

Bewonerscoöperatief voor een duurzame wijk

Hoe kun je wijkvernieuwing organiseren en de leefbaarheid duurzaam verbeteren door bewonerskracht maximaal te benutten? Met het Wijkbedrijf geeft KAW antwoord op deze vraag. De Leeuwarder wijk Bilgaard, Groninger wijk Selwerd en Delfzijl Noord merken het al. Wijkbedrijf Bilgaard is in 2014 door de jury van de Herman Wijffels Innovatieprijs uitgeroepen tot het meest innovatieve sociaal duurzame project van Nederland. Eigenlijk verdient iedere wijk een Wijkbedrijf!

Wat is het Wijkbedrijf?

Het Wijkbedrijf biedt een manier om de leefbaarheid en participatie van bewoners in een wijk verregaand te verbeteren, eventueel in combinatie met woningverbetering. Het Wijkbedrijf is een bedrijf van en door bewoners dat werkt aan een betere en mooiere wijk. Het richt zich op bewonerskracht in wijken en houdt zich bezig met die onderwerpen waar bewoners zelf mee aan de slag willen. Het wordt gerund door bewoners, die dienstverlening ontwikkelen om bestaande geldstromen in de wijk te optimaliseren. Hiermee ontstaat een bedrijfsmodel dat zichzelf bedruipt, werk creëert voor bewoners en daarmee invloed en onafhankelijkheid creëert voor de bewoners.

Innovatieve financiering

Het Wijkbedrijf drijft op een onorthodoxe financieringswijze. Dit draait op het slimmer inzetten van bestaande geldstromen in wijken: het kost dus geen extra middelen. Een renovatie kan een motor vormen voor een vlotte start, maar dit is geen voorwaarde. Het doel is dat de wijk steeds meer zelfvoorzienend wordt in energie, werk en voedsel. Door bijvoorbeeld zelf energie op te wekken bespaart men op energiekosten, dat vervolgens geïnvesteerd wordt in verdere verduurzaming. Met deze kleine lokale geldstromen wordt het initiële budget van de corporatie, gemeente of zorginstelling aangevuld en kan er opeens veel meer bereikt worden.

 

Waarom een Wijkbedrijf ?

  • Een kans voor de bewoners om te ondernemen naar hun mogelijkheden en invloed uit te oefenen op hun eigen leefomgeving.
  • Een kans voor de gemeente om wijkvernieuwing in een nieuwe vorm met bewonerskracht op te bouwen, waardoor meer binding en rendement voor de wijk ontstaat voor iedere euro.
  • Een kans voor de zorginstelling om samen met de wijk diensten op te zetten; aanvullend of in plaats van bestaande diensten.
  • Een kans voor de woningcorporatie om het beheer van hun woningen bij bewoners neer te leggen, waardoor eigen regie en binding met het complex wordt vergroot.

Geen 2 wijkbedrijven hetzelfde

Het opstarten van een wijkbedrijf is als het opvoeden van een kind. Het gaat met vallen en opstaan, langzamerhand wordt duidelijk waar de interesse en kracht zit en uiteindelijk lukt het om op eigen benen te staan en uit te blinken in één of een paar competenties. Ieder wijkbedrijf is weer anders, en dat is tegelijkertijd de kracht van het concept! De Wijkbedrijven van KAW:

Wilt u meer weten?

Heeft u te maken met grote aantallen woningen met een slechte energieprestatie? Wellicht zou Reimarkt ook een oplossing kunnen bieden. Wilt u meer weten over het Wijkbedrijf? Neem dan contact op met Marcel Tankink | 06 557 485 87 |  [email protected]