Rik Okel

Architect

Groningen

+31 6 51 30 61 02 r.okel@kaw.nl

Goed voor mens én natuur. Dat is waar architect Rik Okel voor staat. Hij vindt het belangrijk dat projecten steeds meer integraal aangepakt worden en houdt zich daarom graag bezig met de vergroening van projecten; hoe passen we dit goed toe en hoe overtuigen we de opdrachtgever van het belang van groen?

Rik is een echte creatieveling. Zijn vader is kunstenaar en creatief bezig zijn werd hem met de paplepel ingegoten. Later zocht Rik naar een beroep waarbij hij zijn creativiteit kwijt kon, maar wat ook een breder publiek aanspreekt en een gebruiksfunctie heeft. Minder subjectief, meer functioneel. Zo kwam hij bij architectuur terecht en heeft hij zijn architectentitel in 2021 behaald, een droom verwezenlijkt!

Zijn focus in het werk ligt, naast duurzaamheid en vergroening, voornamelijk op zorgprojecten. ‘’Het is een uitdaging om een zorgvisie op een mooie en vernieuwende manier te implementeren.’’ Zorgpartijen houden zich vaak sterk vast aan de functionaliteit en programma binnen hun gebouw. Het geeft hem veel voldoening wanneer zorgpartijen door zijn voorstellen ook getriggerd worden om vanuit andere invalshoeken naar hun gebouwen te gaan kijken.

Een brainstormsessie met een klein groepje collega’s is waar Rik veel energie van krijgt. Samen bedenken hoe je een project gaat aanpakken waarbij alles nog open ligt. Heerlijk! Hij is ruimdenkend in de opties en kan snel tekeningen conceptueel uitwerken. Daarom houdt hij ervan om aan selecties te werken en snel tot een mooi concept te komen. Het project dat hem het meeste bijstaat is Ardena, een uitbreiding voor het bioanalyse laboratorium. Dit proces verliep snel en binnen één jaar is het hele project gerealiseerd. Dit gaf een boost aan energie omdat hij in een korte periode een gebouw van schetstekeningen tot leven heeft zien komen. Dat gevoel is onbeschrijfelijk.

Rik brengt positieve energie mee naar de werkvloer en is altijd bereid om collega’s te helpen of te sparren over vraagstukken. Je kunt hem s ’nachts wakker maken voor fotografie, musea en andere bijzondere plekken bezoeken, feestjes en reizen. Hij is net terug uit Nieuw-Zeeland, nog een droom die uitkwam. Of er nog andere dromen zijn? Zeker, maar dat komt wanneer het komt.