MARKANT WONEN AAN HET KANAAL

Vanuit de woonkamer kijk je zo over het water en de woonwijken. Met de nieuwe sociale huurwoningen aan het Van Starkenborghkanaal krijgt Groningen er een stuk stedelijk wonen bij.

Wonen naast een populaire brug

Dagelijks maken gemiddeld 15.000 fietsers, 4.000 auto’s en 50 schepen gebruik van de Gerrit Krolburg aan de Oosterhamrikkade in Groningen. De brug wordt aangepakt om de doorvaarhoogte te vergroten.

De plannen om de Gerrit Krolburg in Groningen te verhogen raakt de nieuwbouw. Daarom was deze opgave extra bijzonder: energiezuinige hoogbouw, met een smal budget, passend in de omgeving op een bijzondere plek van de stad. En dat ook nog samen met een stuk infrastructuur. Met deze hoogbouw aan de Antillenstraat voegen we veel sociale huurwoningen toe aan de bestaande stad. Een mooi voorbeeld van hoe je chirurgisch kan ingrijpen in een wijk. 

"Een robuust stadsblok, een plek waar de dynamiek van de stad en wonen samenkomen."

Van industrie naar woningbouw

De hele kanaalzone wordt een aantrekkelijk, stedelijk woonmilieu. Lefier biedt met de sociale huur ook ruimte voor mensen die het minder breed hebben. De Oosterhamrikkade verandert van industrie naar woningbouw. De Antillenstraat is een sleutelproject en van ver zichtbaar als je vanuit het Noorden de stad binnenkomt. 

KAW korrewegwijk groningen sociale huur beatrice montesano

Robuust stadsblok

Daar waar de brug aan de centrumzijde landt wijkt het gebouw een stuk terug. De hoofdentree ligt hierdoor aan een mooi, stedelijk pleintje. De nieuwbouw is een groot carré met hoogteaccent bij de entree van de stad.

Rondom wordt aan de straat gewoond. Op maaiveld is parkeren geïntegreerd en overdekt. Het parkeren is zo uit het zicht. Binnenin is er een woonhof, rondom op straat zijn woningen gesitueerd, zodat je niet langs een garage maar een mooi woongebouw loopt. Een betaalbare en toch fraai ingepaste oplossing. De baksteenarchitectuur is fijnmazig gedetailleerd. Ruime balkons voor woningen en grote raamopeningen zorgen voor extra woonkwaliteit.

Deel project

Antillenstraat Groningen

Opdrachtgever Lefier
Duurzaamheid Gasloos, warmtepompen, WTW systeem
Programma 163 sociale huurappartementen
Jaar van oplevering 2022
Publicaties NU.nl
Projectteam Beatrice Montesano Daniel Rucki Karlijn Keppel Mark Oostmeijer Andrea di Marino Pieter Omlo