MARKANT WONEN AAN HET KANAAL

Vanuit de woonkamer kijk je zo over het water en de woonwijken. Met de nieuwe sociale huurwoningen aan het Van Starkenborghkanaal krijgt Groningen er een stuk stedelijk wonen bij.

Wonen naast een populaire brug

Dagelijks maken gemiddeld 15.000 fietsers, 4.000 auto’s en 50 schepen gebruik van de Gerrit Krolburg aan de Oosterhamrikkade in Groningen. De brug wordt aangepakt om de doorvaarhoogte te vergroten.

De plannen om de Gerrit Krolburg in Groningen te verhogen raakt de nieuwbouw. Dat maakt deze opgave extra bijzonder: energiezuinige hoogbouw, met een smal budget, passend in de omgeving op een bijzondere plek van de stad. En dat ook nog samen met een stuk infrastructuur. Met deze hoogbouw aan de Antillenstraat voegen we sociale huurwoningen toe aan de bestaande stad. Een mooi voorbeeld van hoe je chirurgisch kan ingrijpen in een wijk. 

KAW Antillenstraat Korreweg Groningen architectuur karlijn keppel woontoren

Van industrie naar woningbouw

De hele kanaalzone wordt een aantrekkelijk, stedelijk woonmilieu. Lefier biedt met de sociale huur ook ruimte voor mensen die het minder breed hebben. De Oosterhamrikkade verandert van industrie naar woningbouw. Deze woontoren is een sleutelproject en van ver zichtbaar als je vanuit het Noorden de stad binnenkomt. 

KAW Groningen architectuur karlijn keppel woontoren ruimte zat axonometrie

Robuust stadsblok

Daar waar de brug aan de centrumzijde landt wijkt het gebouw een stuk terug. De hoofdentree ligt hierdoor aan een mooi, stedelijk pleintje. De nieuwbouw is een groot carré met hoogte-accent bij de entree van de stad.

Op maaiveld is parkeren geïntegreerd en overdekt met een groen dak. Het parkeren is zo uit het zicht. Binnenin vindt je een woonhof. Rondom aan de straat zijn de woningen gesitueerd, zodat je niet langs een garage, maar een mooi woongebouw loopt. Een betaalbare en toch fraai ingepaste oplossing. De baksteenarchitectuur is fijnmazig gedetailleerd. Ruime balkons voor woningen en grote raamopeningen zorgen voor extra woonkwaliteit.

Deel project

Nieuwbouw woontoren Groningen

Opdrachtgever Lefier
Duurzaamheid Gasloos, warmtepompen, WTW systeem
Programma 136 sociale huurappartementen
Jaar van oplevering 2022
Publicaties NU.nl
Fotograaf Gerard van Beek
Projectteam Beatrice Montesano Daniel Rucki Karlijn Keppel Mark Oostmeijer Andrea di Marino Pieter Omlo