HYBRIDE STADSBLOK

Zichtbaar vanuit de stad, vanaf het water en de omliggende woonwijken. Dit stadsblok maakt deel uit van de transformatie van de Oosterhamrikzone in Groningen, waar bedrijvigheid stap voor stap wordt omgezet naar gemengde woon- en werkbuurten.

Groninger Architectuurprijs 2023

In het kader van de Groninger Architectuurmaand kan er op dit project gestemd worden. De Groninger Architectuurprijs is dé prijs voor goed ontwerp in de gemeente Groningen. Stemmen kan tot 6 oktober 2023.

Stem op De Brugwachter

Aardbevingsbestendige hybride bouwblok

De Brugwachter is opgezet als hybride bouwblok: een woontoren met twaalf verdiepingen. Het stedenbouwkundig accent op de hoek wordt gecombineerd met een gesloten bouwblok dat in maat en schaal aansluit bij de wijk. Deze twee bouwdelen vormen samen één geheel.

Technisch gezien zijn ze afzonderlijk van elkaar opgezet om zo eenvoudig mogelijk aardbevingsbestendig te kunnen bouwen. Ook zijn er twee hoofdingangen: één op de hoek van de Antillenstraat aan de ecozone en één aan de voet van het hoogteaccent aan de Korreweg teruggerooid en op de eerste verdieping. Dit alles heeft te maken om de aansluiting te maken met de nieuwe Gerrit Krolbrug.

Rondom het hele gebouw zijn de woningen naar buiten gericht en dus op de openbare ruimte gericht. De hoekappartementen zijn altijd aan twee zijden georiënteerd, de hoekbalkons liggen inpandig waardoor de hoeken van het gebouw open en lichter worden.

KAW architectuur Brugwachter Gerrit Krolburg stadsblok Groningen uitzicht

Van industrie naar woningbouw

De hele kanaalzone wordt een aantrekkelijk, stedelijk woonmilieu. Lefier biedt met de sociale huur ook ruimte voor mensen die het minder breed hebben. De Oosterhamrikzone verandert van industrie naar woningbouw. Het gebouw is het sluitstuk om de oorspronkelijke hoofdopzet van de Korrewegwijk af te maken. Met duidelijke bouwblokken, heldere structuur met een sterke openbare ruimte en private bouwvelden. De Brugwachter is een sleutelproject en van ver zichtbaar als je vanuit het Noorden de stad binnenkomt.

KAW Brugwachter een hybride bouwblok inpassing schema in Groningen

Inpassing van het gebouw

De Brugwachter is zo compact mogelijk ontworpen op een kavel waar al gebouwen stonden. Zo neemt het gebouw niet meer ruimte in dan oorspronkelijk en is de verharding zo efficiënt en zo min mogelijk. Vandaar ook de keuze voor een relatief complexe bouwvorm, een hybride bouwblok, zodat zoveel mogelijk woningen met een zo klein mogelijke footprint worden gebouwd.

Antillenstraat KAW de Brugwachter parkeren Groningen

Parkeren met een groen dak

Op maaiveld is parkeren geïntegreerd en overdekt met een groen dak. Het parkeren is zo uit het zicht. Rondom aan de straat zijn de woningen gesitueerd, zodat je niet langs een garage, maar een mooi woongebouw loopt. Een betaalbare en toch fraai ingepaste oplossing. De baksteenarchitectuur is fijnmazig gedetailleerd. Ruime balkons voor woningen en grote raamopeningen zorgen voor extra woonkwaliteit.

Deel project

Sociale huurappartementen Groningen

Opdrachtgever Lefier
Duurzaamheid Gasloos, warmtepompen, WTW systeem
Muurschilderingen Roos Vink en Michel Velt
Programma Hybride stadsblok met 136 sociale huurappartementen
Jaar van oplevering 2022
Publicaties NU.nl
Fotograaf Gerard van Beek
Projectteam Beatrice Montesano Daniel Rucki Karlijn Keppel Mark Oostmeijer Andrea di Marino Pieter Omlo