Unieke appartementen midden in bos

De natuur in Bosrijk vormt het ontwerp bij het appartementencmplex. Zo brengt het alzijdige gebouw levendigheid en sociale veiligheid voor de bewoners.

kaw architect ontwerp eindhoven gemeente

Natuur als ruggengraat

Bosrijk is robuust. Bomen zijn de ruggengraat en het grasland brengt Bosrijk samen. De bomen en het grasland bieden gezamenlijk een parkachtige omgeving, een unieke kwaliteit. Maar de omgeving is ook kwetsbaar. Wanneer de bomen als ruggengraat niet gezond zijn en er gaten vallen in het graslandschap, valt het uiteen. Het landschap vraagt om zorg. We ontwierpen met respect het bestaande landschap én maken tegelijk Bosrijk levendig. Zo maakt een aantrekkelijk woongebouw Bosrijk unieker. 

Kwaliteit toevoegen aan het gebied

Bosrijk is een locatie met unieke kwaliteiten. Wij zetten enerzijds die landschappelijke kwaliteiten in om een onderscheidende woonkwaliteit te bieden aan de bewoners. Anderzijds voegen wij door ons ontwerp nieuwe kwaliteiten aan het gebied toe waar het landschap van profiteert. Een continue wisselwerking tussen landschap en gebouw.

Voor ons is het gebouw een organisme en het landschap haar leefomgeving. Gezamenlijk vormen zij met de bomen, planten, bloemen, schimmels en dieren een compleet ecosysteem.

kaw architect gemeente eindhoven ontwerp

Gebouw gaat de verbinding aan

Het gebouw gaat de verbinding aan met landschap, energie, water, mobiliteit en vormgeving, maar verbindt ook sociaal en creëert dynamiek. De omgeving heeft veel invloed op dit ontwerp. Het gebouw richt zich naar de zon, buigt naar het kanaal en is gevormd door de natuurlijke kwaliteiten van de locatie.

"Door het weidse uitzicht voelt Bosrijk als een voortuin. ’s Ochtends word je haast wakker in een treehouse aan de kant van het kanaal, waar de blaadjes bijna te plukken zijn vanaf je franse balkon."

Jackel Henstra

Projectarchitect

Alzijdigheid en levendigheid

De ligging op de hoek van de wijk, bij de brug, over het kanaal, is de inspiratie voor een alzijdige oriëntatie en is iedere zijde karakteristiek. Bovendien draagt het zo bij aan de levendigheid en sociale veiligheid van de openbare ruimte.

Deel project

Appartementencomplex Bosrijk Eindhoven

Opdrachtgever Gemeente Eindhoven
Duurzaamheid wintertuin, begroende dakoversteken, zonnencollectoren, PV panelen, hoogwaardige isolatieschil
Ontwerpstudie 2019
Programma Appartementencomplex met 20 woningen tussen 120 m2 en 200m2 met 24 parkeerplekken