School als paviljoen in het groen

Vergrijzing is van deze tijd en heeft niet alleen gevolgen voor de woningmarkt, maar ook voor onderwijshuisvesting. Met het nieuwe beleid van de gemeente Veenendaal om meer Integrale Kindcentra te realiseren, is de Brede School 'De Zwaluw' een van eerste in het gebied.

kaw veenendaal brede school groen paviljoen ontwerp ikc

IKC & vergrijzing

Een Integraal Kindcentrum is een prachtig middel om met sociale-, maatschappelijke- en onderwijsvoorzieningen de vergrijzingsgevolgen op te vangen. Het ontwerp vond een overtuigende inpassing in de wijk. Met twee basisscholen en een kinderdagverblijf zal het gebouw een belangrijke rol gaan vervullen als ontmoetingsplek.

Van één naar twee lagen

Op de locatie stond een school in één laag, de nieuwe school diende twee lagen te worden. Zo kwam er op de locatie meer volume en is de ruimte praktischer te benutten. Het gebouw ligt als paviljoen vrij in de wijk en past mooi bij het omliggende park.

Tijdens bewonersavonden werd iedereen gehoord. Naast een presentatie en gesprekken, plakten bewoners hun feedback door middel van post-its op de informatiepanelen. Aan de hand van de feedback is het ontwerp bijgesteld of is uitgelegd waarom er toch voor deze keuze is gegaan. De communicatie met de buurt verliep soepel en was waardevol.

kaw veenendaal brede school groen paviljoen ontwerp ikc

Samenwerken en delen

De twee scholen gaan samenwerken en ruimtes delen. De grootste gedeelde ruimte is open en ligt in het hart van het gebouw, waar ook een leerplein en speelruimte bij hoort. Deze speelruimte kan bij het hart worden getrokken, geschikt voor grotere evenementen. Maar de ruimte kan ook worden afgesloten om een rustigere omgeving te creëren. Rond het centrale hart liggen ruimtes die met andere gebruikers gedeeld kunnen worden. In de luwte liggen de privéruimtes van iedere gebruiker.

Van buiten is het gebouw één geheel en verbindt de verschillende organisaties. Kijk naar de etalages en vang een glimp op van de sfeer in het gebouw. Door de etalages trek je tegelijkertijd de omgeving naar binnen.

 “Bij elk project sta je voor een uitdaging en dit keer was dat de complexiteit naar tweelaags oplossen zonder dat omwonenden het als een achteruitgang ervaren. Samen met hen hebben we dat voor elkaar gekregen.” aldus Mark Koopman. 

kaw veenendaal brede school groen paviljoen ontwerp ikc
"Ons speerpunt was een volledige inbedding van het gebouw in de omgeving."

Mark Koopman

Architect

Ontdek meer dichterbij

Het bijzondere ontwerp van het paviljoen heeft afgeronde hoeken en past in het parkgebied. Met een natuurlijke baksteen, mooie kleurschakering en horizontale geleding drukt het de schaal. Het is een robuust, stoer gebouw met een organisch volume. Ook bijzonder zijn de verschillende metselwerkverbanden. Hoe dichterbij je komt, hoe meer je ontdekt.

De ruimte vloeit en de centrale ruimte doorbreekt drie keer de schillen eromheen. Hier kan je door middel van etalages naar buiten kijken, waardoor je de natuur binnen beleeft. Tegelijk zijn dit knusse en functionele werkplekjes voor de kinderen.

Duurzaamheid

De Veenendaal school wordt als een volledig energieneutraal gebouw (VENG) opgeleverd. Het gebouw heeft een warmtepomp, een dak met zonnepanelen en een extra goed geïsoleerde schil. De kozijnen, de bakstenen en het prefab beton zijn onderhoudsvrij.

kaw veenendaal brede school groen paviljoen ontwerp ikc

Deel project

Brede School 'De Zwaluw' Veenendaal

Duurzaamheid VENG, warmtepomp, zonnepanelen, extra goed geïsoleerde schil en onderhoudsvrije kozijnen, bakstenen en prefab beton
Programma Integraal Kindcentrum met twee basisscholen en een kinderdagverblijf
Publicaties 2018 | AD