Amorphe vorm voegt zich in natuur

Een multifunctioneel gebouw waar partijen van elkaar kunnen profiteren, maar waar ze vooral ook in alle rust hun eigen core business kunnen blijven beoefenen. KAW ontwierp dit breed inzetbare gebouw waar de school, gymzaal, het jeugdhonk en het buurthuis van Zeijen kunnen worden ondergebracht.

Het doel: meer doen met minder m²

Het oude buurthuis dat op deze plek stond is gesloopt. Voor het nieuwe multifunctionele gebouw was dezelfde oppervlakte beschikbaar, maar er moesten toch meer gebruikers worden ondergebracht. Dit zorgde voor enige ophef bij de gebruikers van het pand. Zij wilden natuurlijk niet te veel ruimte inleveren voor het beoefenen van hun taken. De architect hield de verkeersruimte in de school beperkt, waardoor alle gebruikers nu toch over voldoende m2 beschikken.

Zandlandschap vormt inspiratie

De school en de gymzaal vormen de grootste oppervlakken en creëren twee grote volumes. De ronde vormen die er omheen zijn ontworpen passen precies binnen de bestaande bomen en natuur op het terrein. De ronde vormen zijn qua oppervlakte efficiënt en het geeft het gebouw een vriendelijke en uitnodigende uitstraling. Ook binnen stond de natuur voorop. Extra subsidie was de beloning voor dit duurzame ontwerp.

Contact met de buitenwereld

Vernieuwend aan het ontwerp is dat alle klaslokalen een aparte entree hebben. De kinderen kunnen zo gelijk vanuit de klas naar buiten en staan dus in direct contact met de buitenwereld. De aparte entree zorgt er ook voor dat de verschillende gebruikersgroepen van het pand elkaar niet hinderen. Ook versterkt dit hun eigen identiteit.

Versterken van de leefbaarheid in een krimpgebied

Zeijen bevindt zich in een krimpgebied. Vanuit het collectieve gevoel dat er in het dorp bestaat, wilden de betrokken partijen samen de leefbaarheid van het gebied waarborgen. Met hen hebben we een programma van eisen opgesteld, zodat alle partijen in het gebouw kunnen aarden.

Deel project

Brede School Zeijen

Opdrachtgever Gemeente Tynaarlo
Duurzaamheid RC-waarde 5, gedeeltelijke LED verlichting, goede oriëntatie op zon met zonwering, 3-dubbele beglazing
Programma Brede School ontwikkelen
Bouwkosten € 1.630.000 ex. BTW
Jaar van oplevering 2014
Fotograaf Gerard van Beek
Projectteam Fred Kuipers Annette Barelds Mark Oostmeijer Sjoerd Betten
Katja Heid