WONEN VOOR IEDEREEN IN ÉÉN GEBOUW

Als je mantelzorg geeft, kan het wenselijk zijn om bij elkaar te wonen én toch een eigen woonruimte te hebben. In de West-Indische buurt in Groningen zijn gezinswoningen, mantelzorgappartementen én startersappartementen gerealiseerd in één gebouw.

Groots gebaar

Een stoer gebouw van meer dan 125 meter lang en vijf lagen hoog, opgetrokken in donkerbruin metselwerk, herbergt 16 gezinswoningen, 22 mantelzorgappartementen en 20 startersappartementen. Het vormt het sluitstuk van de herstructurering van de West-Indische buurt in Groningen. Heldere oranje uitsparingen accentueren de hoofdentree en de galerijen. Deze zoeken met een sterk horizontaal karakter aansluiting bij de constante beweging op de Ringweg.

Twee werelden

Aan de westzijde grenst het gebouw aan het talud van de Groningse Ringweg, aan de oostzijde sluit het aan op het rustige, groene binnengebied van het bouwblok. Om de woonkwaliteit van het binnengebied optimaal te benutten zijn de buitenruimtes van alle woningen hierop georiënteerd. De mantelzorgappartementen worden via galerijen aan de voorzijde van het gebouw ontsloten. Bij de startersappartementen is voor de ruimtelijke beleving de galerij gecombineerd met de buitenruimtes aan de achterzijde. In de voorgevel opgenomen bankjes zorgen voor een zitplekje in de middagzon voor de bewoners van de gezinswoningen.

Mantelzorg op maat

De 22 mantelzorgappartementen bieden Lefier een unieke aanvulling op het sociale huurwoningaanbod. Twee appartementen, een grotere en een kleinere, zijn met een tussendeur gekoppeld, maar fungeren verder als zelfstandige appartementen. Ze worden per tweetal verhuurd, maar: ieder heeft een eigen voordeur en een eigen huurcontract. De woningen zijn tevens geschikt voor huurders die minder valide zijn. Dit biedt de mantelzorger en mantelzorgontvanger de mogelijkheid om het wonen en de mantelzorg naar eigen wens en op maat in te vullen. In de bergingen zijn oplaadpunten voor scootmobiels gerealiseerd.

Expressie in het groot en in het klein

Materiaal- en kleurkeuzes zijn van de stedenbouwkundige schaal tot in de details consequent doorgevoerd. De horizontaliteit van de oranje uitsparingen is doorgezet in de afwisselend glanzende en matte stroken gevelbeplating, zelfs tot in de plafonds en doorlopend in de entreehal. De huisnummers en verwijsborden zijn in de gevelplaten uitgefreesd. Hekwerken, galerij- en balkonplaten en zelfs fietsklemmen zijn oranje gecoat en muurafdekkers, gevelroosters en vele andere bouwdelen zijn in kleur van het metselwerk uitgevoerd.

Deel project

Curaçaostraat Groningen

Opdrachtgever Lefier
Locatie Curaçaostraat, Groningen
Bijzonderheid Multi-generationeel gebouw
Programma 16 ééngezinswoningen, 22 kangoeroewoningen, 20 startersappartementen
Jaar van oplevering 2014
Fotograaf Gerard van Beek
Projectteam Fred Kuipers Mark Oostmeijer Annette Barelds Sjoerd Betten