BOUWEN MET TOEKOMSTIGE BEWONERS

Gezamenlijk verantwoordelijkheid dragen voor het woonplezier in hun buurt, dat typeert de inwoners van de Tilburgse wijk Rosmolen. Wij betrokken ze nauw bij het ontwerp van 114 sociale huurwoningen en 45 koopwoningen in de wijk. KAW ontwierp samen met architectenbureau Bedaux de Brouwer voor én met de toekomstige bewoners.

Meer ruimte

De wijk bestaat uit veel kleine woningen in smalle straatjes met weinig ruimte voor groen. Omdat de woningen weinig potentie hebben, is renovatie geen optie. Er is daarom gekozen voor een rigoureuze oplossing: slopen en opnieuw beginnen. 240 woningen gaan tegen de vlakte en er komen in totaal 159 voor terug. Dit zorgt voor meer ruimte in de wijk met meer woonplezier. Het stedenbouwkundig plan dat voorziet in brede groene woonstraten is naar een ontwerp van De Zwarte Hond.

KAW architect herstructurering woningen Rosmolenbuurt Tilburg

Aandrijven

Zoals een ros een molen aandrijft, zo zijn de toekomstige bewoners de aandrijvers in het ontwerp van hun eigen wijk. KAW heeft samen met deze bewoners een intensief participatietraject doorlopen. De toekomstige bewoners hebben in een aantal workshops nagedacht over hoe ze willen wonen en hoe ze hun nieuwe buurt willen gaan gebruiken. De slogan die hierbij bedacht is luidt: “Jouw buurt bouw je samen met de nieuwe buren”. Hierdoor bestaat de nieuwe Rosmolenbuurt al zonder dat er gebouwd is.

Jouw buurt bouw je samen met de nieuwe buren

Goed wonen

De totale woonlasten van de bewoners gaan omlaag omdat de nieuwe woningen voldoen aan alle strenge duurzaamheidseisen. Waar het kan worden de woningen als Nul Op De Meter gebouwd.

Rijk beeld

Zeker zo belangrijk is het karakter van de nieuwe wijk. Deze is herkenbaar, maar toch eigentijds. De rijwoningen hebben fraaie architectonische accenten, zonder dat dit de betaalbaarheid van het plan aantast. De nieuwe buurt wordt bekroond door brede straten met veel ruimte voor groen. Het grootste deel van het parkeren gebeurt binnen de bouwblokken. Dat is pas goed wonen!

Deel project

Herstructurering Rosmolen Tilburg

Opdrachtgever Tiwos WonenBreburg, Hurks
Duurzaamheid Deels Nul Op de Meter
Programma 158 woningen, renovatie 10 woningen
Projectteam Mathieu Kastelijn In samenwerking met Bedaux de Brouwer
Davidstraat Zaandam