LEVENDIGE SCHOOL VOL RUIMTE EN LICHT

Een speels gebouw met als centrale functie kinderen uit te dagen de wereld te leren kennen en ontdekken. Dat de verbinding met de buitenwereld belangrijk is, dat zie je zo. Vanuit het dorp kijk je namelijk zo het hart van de school in.

Gebouw dat aansluit bij de onderwijsvisie

De visie van de Wrâldwizer in Oosternijkerk is het uitgangspunt geweest bij het ontwerp van het multifunctionele kindcentrum. Voor de kinderen is er een plek gecreëerd waar een perfecte balans is tussen dynamiek en uitdaging, tegenover rust en geborgenheid. Vanuit deze plek vinden de kinderen hun weg in de wereld. Het gebouw heeft een heel open karakter, wat past bij een school met vrij leren. Door de ruimtelijke flexibiliteit van de verschillende onderdelen in de school beweegt de school letterlijk met de wensen en behoeften van de kinderen mee. Met deze slimme indeling is er voor zowel dynamiek als rust een plekje in hetzelfde gebouw.

Leven in het midden, rust aan de zijkant

Wie de school binnenstapt, zal verrast worden door de hoeveelheid daglicht en ruimte. Het licht komt vanuit de grote ramen in de gevels en het dak naar binnen. De ruimtelijkheid van het gebouw onderstreept het open karakter van de school. Middenin het gebouw is een open en levendig leerplein. De klaslokalen en instructieruimtes zijn meer aan de zijkant te vinden. Alle lokalen zijn voorzien van grote schuifdeuren.

"De school beweegt letterlijk met de wensen en behoeften van de kinderen mee. "

Flexibiliteit en uitbreidbaarheid

Alle ruimtes in de school kunnen van elkaar afgescheiden én met elkaar gekoppeld worden. Ruimtes zijn daardoor multifunctioneel inzetbaar. Het koppelen en scheiden gebeurt met transparante mobiele wanden en schuifdeuren. Hierdoor is er altijd keuze tussen openheid en privacy. Daarnaast is het gebouw opgezet in een kolommen structuur. Er zijn geen dragende wanden waardoor in de toekomst, zonder dat het een grote verbouwing wordt, iedere wand weggehaald of bijgeplaatst kan worden als dat nodig is. Dit maakt de school bijzonder toekomstbestendig.

IKC Oosternijkerk kaw architect

Low tech waar het kan, high tech waar het moet

De Wrâldwizer is volledig energie neutraal, mede door de toevoeging van extra zonnepanelen op het dak. Maar ook de bouwkundige keuzes die gemaakt zijn bij het ontwerp van de school dragen bij aan de duurzaamheid en het binnenklimaat van het gebouw. Zo zijn de gevels van de klaslokalen op het zuiden relatief klein, waardoor er niet onnodig warmte de school binnen komt. Ook is de schil van het gebouw goed geïsoleerd. De lokalen zijn afzonderlijk te verwarmen en de verlichting is energiezuinig. Wij geloven er in dat álle groene keuzes bijdragen aan een zo duurzaam mogelijk ontwerp.

Een ontwerp waar alles klopt

Het ontwerp is eigenlijk heel simpel. Het ontwerp bestaat uit vijf lange daken die je naast elkaar zet. Maar juist die visuele eenheid maakt het gebouw mooi. Door de eenvoud in de grote lijnen van het gebouw, komt de sierlijkheid van de details en gelaagdheid naar voren. De schoonheid zit in dat alles klopt, op grote schaal en in de details. De dakhoek is asymmetrisch, wat goed past bij de dorpse straat waar de dwars- en langskappen elkaar afwisselen. Door de rustieke bakstenen past het eigenzinnige gebouw verrassend goed in zijn dorpse omgeving.

Eén met de onderwijsvisie

De tegenstelling met hoe het was is groot voor de Wrâldwizer en natuurlijk kunnen de kinderen en leerkrachten niet wachten om van de ruimte, het licht en de flexibiliteit van het gebouw te genieten! Dit is niet alleen een schoolgebouw waar kinderen goed kunnen leren, maar waar ze ook kunnen leren van het gebouw waar ze inzitten. We hebben geluisterd en zijn in gesprek gegaan met onze opdrachtgever én natuurlijk met de toekomstige gebruikers. Door een duidelijke vertaling te maken van de visie van de school in het ontwerp, heeft de organisatie straks een gebouw dat een duidelijke toegevoegde waarde heeft voor alle leerlingen die er gebruik van maken, nu en in de toekomst.

Deel project

Kindcentrum De Wrâldwizer in Oosternijkerk

Opdrachtgever Stichting Arlanta
Locatie Oosternijkerk
Duurzaamheid Duurzame nieuwbouw, energieneutraal
Bijzonderheid Grotendeels houten constructie
Programma Kindcentrum met BSO en kinderdagverblijf
Oppervlakte 1050 m2
Jaar van oplevering 2021
Projectteam Mark Koopman Miranda Janssens Gjalt van Koten Mark Oostmeijer Mitchel Nijstad