EEN NIEUWE STADSENTREE

Op een ongebruikte plek, tussen het station en de binnenstad van Schiedam, hebben wij het initiatief voor The Miller ontwikkeld. Samen met VinkBouw en Did Vastgoedontwikkeling realiseren we een nieuwe stadsentree met 150 betaalbare woningen in de sociale huur, middenhuur en vrije sector. De ruimte hiervoor hebben wij met onze Stadsscan opgespoord.

Stadsscan

Op basis van ons onderzoek Ruimte Zat in de Stad hebben wij de Stadsscan ontwikkeld. Dit is een dienst waarmee we gemeenten en woningcorporaties helpen bij het vinden van ruimte in hun stad of wijk. Wij maken kansen zichtbaar om bestaand stedelijk gebied te verbeteren én woonruimte toe te voegen. The Miller is een schoolvoorbeeld van een kans die nu volop in ontwikkeling gaat. Meer weten over de Stadsscan?

Aantrekkelijk stedelijk wonen

Schiedam heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld en heeft grote aantrekkingskracht op nieuwe bewoners. Bovendien is de stad goed bereikbaar met duurzaam vervoer. Met de trein sta je zonder overstappen na drie kwartier op de Dam. Met de metro kun je rechtstreeks naar Rotterdam of het strand. De binnenstad van Schiedam is op vijf minuten loopafstand. En ondanks het feit dat Schiedam bijna twee keer zo dicht bebouwd is als Rotterdam, is er ook hier Ruimte Zat In De Stad. En die hebben we gevonden.

KAW architectuur the miller schiedam lost space stadsentree ruimte zat stadsscan

Voor Schiedammers van nu en straks

Schiedam is van oudsher geen rijke stad. Geld werd verdiend in de havens en met jenever. Het zware werk werd verricht door de molenaars. The Miller is voor de molenaars van nu, voor mensen uit Schiedam en die naar Schiedam toe komen. De 150 nieuwe woningen zijn voor jongeren net zo geschikt als voor mensen die afhankelijk zijn van zorg en hulp. Daarom is het project betaalbaar opgezet met een mix van sociale huur, middenhuur en woningen in de vrije sector.

Chirurgisch ingrijpen

De plek bij de entree van de stad is nu afgekeerd, verhard en niet gebruikt.  Wij zijn ervan overtuigd dat zo’n plek met “chirurgische precisie” getransformeerd kan worden naar een nieuwe entree van de stad. We hebben goed gekeken dat de aangrenzende woningen niet in de schaduw komen te liggen. Daarnaast hebben we aandacht voor bescherming tegen geluid, ook voor het achterliggende woonhof. Met een gesloten bouwwand is dit veel beter beschermd tegen het lawaai van straat en spoor. Met groendaken op The Miller zorgen we voor waterbuffering en inbreng van biodiversiteit. Op maaiveld blijft ruimte voor extra groen en bomen op straat.

Samen mét de stad

Het vergt kennis voor de inpassing in bestaande structuur, omgang met omgevingsfactoren zoals geluid, het vliegverkeer, maar ook de molenbiotoop en natuurlijk de kwaliteit van de aangrenzende woningen. Daarom zijn we het proces ook open gestart en bespreken we alles mét de Schiedammers.

Deel project

The Miller Schiedam

Duurzaamheid waterbuffering, 300m² groen
Programma 150 woningen in de sociale huur, middenhuur en vrije sector
Projectteam Gjalt van Koten Pieter Soetaert Daniel Rucki Fung Chow