UITBREIDING VOOR BIOANALYSE LABORATORIUM

Voor Ardena in Assen maakten we een uitbreiding voor het bioanalyse laboratorium. Een bijzonder gebouw waarin de werknemers een belangrijke rol vervullen in onderzoek naar geneesmiddelen.

Laboratorium in Assen

Het bioanalyse laboratorium van Ardena in Assen is een gerenommeerd farmaceutisch onderzoekslaboratorium. Ardena levert een positieve en belangrijke bijdrage aan de ontdekking en ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Met vestigingen in Assen, Gent, Oss, Amsterdam, Stockholm en Riga levert het een breed scala aan farmaceutische diensten. Vanwege de succesvolle samenwerking binnen de Ardena groep is uitbreiding in Assen nodig en verdubbelen we de huidige capaciteit.

KAW ontwerp renovatie Ardena Assen Bioanalysis Kasper Niezen Rik Okel

Met ruimte voor stalling en verbinding

In eerste instantie werd gedacht aan een apart nieuw gebouw om de capaciteit op te vangen, zoals al eens eerder is gedaan. Uiteindelijk kozen we voor een efficiëntere aanpak door de uitbreiding direct aan de gevels van het bestaande laboratorium te plaatsen. Hierdoor biedt het terrein genoeg ruimte voor groen en stallingsruimte.

Uitbreiding en vernieuwing

Door een klein deel van het bestaande gebouw te slopen ontstaat er ruimte om betere verbindingen te maken tussen het bestaande laboratorium en het nieuwe gedeelte. Naast de uitbreiding voor nieuwe werkplekken, analyseruimten, opslag en vergaderruimten, is de entree vergoot, zodat het gebouw een frisse en volwaardige hoofdentree heeft. Door het succes van Ardena groep wordt ingeschat dat het gebouw in de toekomst weer uitgebreid moet worden. Door de fundering en dakvloer zwaarder uit te voeren met sparingen wordt hier al vroegtijdig op voorbereidt.

KAW ontwerp renovatie Ardena Assen Bioanalysis Kasper Niezen Rik Okel KAW ontwerp renovatie Ardena Assen Bioanalysis Kasper Niezen Rik Okel

Het bestaande gebouw wordt zo veel mogelijk gehandhaafd, maar heeft wel een vernieuwing nodig om een samenwerking aan te gaan met de architectuur van de uitbreiding. De buitenmuren worden opnieuw gemetseld en de aluminium kozijnen worden hergebruikt, waarbij we de kleuren matchen door het gebruik van folies. Daarnaast verbind een sterk aanwezige zinken gevelband oud met nieuw, met één beweging rondom het gebouw.

Mensen solliciteren specifiek bij Ardena vanwege de aantrekkelijke werkomgeving.

Lunchen tussen boomtoppen

Het water van het dak dient afgevoerd te worden op het terrein. Door de efficiëntie van de uitbreiding is er genoeg ruimte voor een wadi. Zo wordt het water via een natuurlijke weg afgevoerd. De ruimte rondom het gebouw wordt in samenwerking gedaan met een landschapsarchitect, zodat de werknemers veel groen om zich heen hebben. Dit is goed te ervaren bij de gebogen vliesgevel in de kantine, waarbij je luncht tussen de groene boomtoppen.

Deel project

Nieuwbouw en renovatie Assen

Opdrachtgever Ardena Assen
Programma Nieuwbouw en renovatie laboratorium
Jaar van oplevering 2021
Fotograaf Gerard van Beek
Projectteam Kasper Niezen Rik Okel Fred Kuipers Suzan Wierenga