Wonen zonder energierekening

Een woning zonder gebruik van fossiele brandstoffen en zo veel mogelijk CO2 gereduceerd gebouwd. Geen lemen hut, maar een bijzonder huis om in te wonen. Dat was de doelstelling bij de bouw van het eerste Active House van Schiedam. Midden in de bestaande stad.

kaw nieuwbouw active house villa von meding

Nieuwe buurt

Op de plaats van het voormalige Vlietland Ziekenhuis heeft de gemeente Schiedam de nieuwe zelfbouwbuurt Oranjeburgh ontwikkeld. De nieuwe buurt bestaat voornamelijk uit laagbouw met kap, gemetselde gevels en veel aandacht voor details.

Gasloos woningconcept

Enkele kavels waren gereserveerd voor een hiervan afwijkende, moderne bouwstijl. Op één daarvan is 2016 het eerste Active House van Schiedam gebouwd. De woning wekt voor verwarming, warm water en ventilatie, maar ook het volledige huishoudelijke verbruik net zoveel energie lokaal op als zij verbruikt. Voor dit gasloze concept is het energieverbruik van de woning zo laag mogelijk gehouden. Dit stelde hoge eisen aan isolatiewaardes en de kwaliteit van uitvoering. Daarnaast is voor het verkrijgen van verwarming en warm water een warmte pomp geïnstalleerd, die functioneert in combinatie met de zonnepanelen. 

Active House is een internationaal principe dat voorziet in het maximaliseren van het wooncomfort, door een goede oriëntatie op het licht, eenvoudige, natuurlijke ventilatie en een gezonde woning door het zo veel mogelijk vermijden van schadelijke bouwmaterialen. Het ontwerp is daarbij geen eco-woning, maar maakt zoveel mogelijk gebruik van principes, die ook op te schalen zijn naar grotere en seriematige projecten. 

kaw nieuwbouw active house villa von meding

Natuurlijke lichtinval als basisprincipe

De natuurlijke lichtinval was een van de basisprincipes voor het ontwerp. Door de positionering van ramen en een open plattegrond op de begane grond, ervaar je de woning als een open Loft. De slaapkamers zijn bewust vrij klein gehouden, waardoor trap, hal en overloop met een kleine overmaat uitgevoerd konden worden. Dit maakt de ruimtelijke beleving groot en de verkeersruimte bruikbaar voor bijvoorbeeld spelen en werken.

Oriëntatie en hoofdvolume van het huis waren een gegeven. Voor meer gevoelde ruimte zijn binnen en buiten zijn als één ontworpen. De tuin op oost heeft een houten terras met een laag zitmuurtje. Hier vang je nog tot rond de middag zon. Aan de straatzijde is de mooiste avondplek. Een grote luifel dient als beschutte ingang en zitplek. Plafond, gevel en bestrating zijn van hetzelfde materiaal. Samen met het maasgrind en het wit gebeitste hout ontstaat mooie overgang binnen/buiten.

Duurzame maatregelen op hoofdlijnen

  • Hoge isolatiewaardes voor alle gevels en kozijnen
  • Opwekking van alle energie voor verwarming, warm tapwater en huishoudelijk verbruik middels zonnepanelen
  • Warmtepomp met bodembron die geregenereerd wordt met onder andere warm water waarmee de zonnepanelen worden gekoeld voor een hoger rendement
  • CO² gestuurde ventilatie
  • Constructiemateriaal hout waardoor CO² is ingesloten in plaats van uitgestoten zoals bij de productie van steen of beton
  • Zoveel als mogelijk droge en daarmee ook weer demontabele bouw voor casco en dekvloeren

Een droomhuis midden in de stad

Reimar von Meding is zowel de architect als de bewoner van het Active House. “Met de bouw van dit huis is voor ons een droom gerealiseerd. Wij ervaren het als een bevoorrechte positie, dat wij, midden in de stad, met een gezin, een eigen huis kunnen hebben. Een huis dat precies past bij hoe wij graag willen leven. Belangrijk voor ons was daarbij, om het milieu zo min mogelijk te belasten: Zowel voor de bouw van de woning, als ook voor ons toekomstige verbruik.”

"Voor de ontwikkeling van het Active House hadden wij de rol van architect, klant en gebruiker in één."

Reimar von Meding

Algemeen Directeur

 “Wij zijn erg blij met onze ‘houten’ woning. Wij hebben hiermee een paar eenvoudige, maar zeer speciale elementen kunnen maken. Zoals de ventilatieventielen die in het casco zijn gefreesd of de diepe dagkanten in kleur van het casco. De akoestiek, luchtkwaliteit, lichtinval en temperatuur in de woning zijn heel goed.”

Geen energierekening!

Buiten het woongeluk was het doel om duurzaam bouwen toegankelijker te maken. “Veel mensen komen kijken naar ons chique huis en kijken ons dan verbaasd aan, als wij vertellen dat we geen energierekening hebben!” In vergelijking met seriematige woningbouw liggen de bouwkosten hoger, maar vergeleken met nul-op-de-meter villabouw is de bouw vele malen betaalbaarder.
“Wij hebben lessen kunnen trekken, die we veel breder kunnen toepassen in de betaalbare woningbouw, waar wij ons normaliter als architecten mee bezig houden”, aldus Reimar von Meding.

Deel project

Wonen zonder energierekening

Opdrachtgever Familie von Meding
Bijzonderheid Active House
Programma particulier woonhuis
Oppervlakte 223 m²
Jaar van oplevering 2017
Publicaties 2018 | Dezeen