MEEST DUURZAME GEBOUW DEN BOSCH

In de Gestelse buurt staat het meest duurzame gebouw van Den Bosch. Met een retentiedak dat voor tweederde wordt ingericht als pluk- of voedseltuin en de huurders betalen een vast bedrag voor verwarming per m².

BrabantWonen

Woningcorporatie BrabantWonen vervangt de komende jaren zes woongebouwen in Den Bosch. Ze liggen in de Gestelse buurt, een zogenaamde aandachtsbuurt die qua leefbaarheid vergeleken met het stedelijk gemiddelde onder het landelijk gemiddelde scoort. Wij bouwen mee aan vier energiezuinige flats. Er is de afgelopen jaren al flink geïnvesteerd in de aanpak van problematiek en dat heeft de leefbaarheid in de buurt positief verbeterd. De centrale doelstelling van BrabantWonen is dat hun bezit uiterlijk 2050 volledig CO2-neutraal is en onafhankelijk van fossiele brandstoffen.

Genomineerd voor BNA Beste Gebouw van het Jaar 2023

Gestelse Buurt KAW Nominatie BNA Beste gebouw van het jaar 2023 Leefbaarheid en Sociale cohesie

The Natural Step: Oog voor samenhang

Een integrale duurzame woning is een woning die de potentie heeft om lang mee te gaan. Daarbij is onder andere comfort, onderhoud, gezondheid, betaalbaarheid, energieverbruik, eindwaarde, architectuur en ruimtelijke inrichting belangrijk. Deze onderdelen komen allemaal terug in het ontwerp van de woongebouwen en maakt dat één van de flats misschien wel het meest duurzame gebouw is van Den Bosch.

Het ontwerp is gemaakt in overeenstemming met de uitgangspunten van de The Natural Step. Een stap voor stap aanpak van vier spelregels voor duurzame ontwikkeling en een integrale ontwerpaanpak. De aanpak is op iedere schaalgrootte te gebruiken en werkt nog steeds over 30 jaar. Het gaat hierbij om de kwaliteit van leven die past bij de grenzen van onze planeet. 

Uitgesproken architectuur

De architectuur van de eerste twee woongebouwen (de Albrecht en de Guido) is ingetogen maar uitgesproken: de gevels met grote glasvlakken geven openheid en transparantie en laten zonlicht maximaal binnen. Over vier lagen zijn vijf verschillende woningtypes gerealiseerd met een hoog comfort, alle voorzien van een niet geïsoleerde serre die de warmtevraag vermindert. Het retentiedak met royale luifels is afgedekt met vegetatie. De collectieve ruimte op de begane grond is gekoppeld aan het centrale trappenhuis. Dit komt uit op het dakterras met pluktuin, een pergola met pv-panelen. Er is gekozen voor terughoudend kleurgebruik door zoveel mogelijk materialen in hun oorspronkelijke kleur toe te passen. De woongebouwen zijn klimaatadaptief en duurzaam.

De woongebouwen zijn industrieel, flexibel en demontabel gebouwd. Het bouwsysteem is een volledig prefab, zowel qua constructie als gevelelementen.

Nieuwbouw geeft buurt een boost

De nieuwbouw van deze woongebouwen is een mooie kans om samen met inwoners en lokale partners de Gestelse buurt een flinke boost te geven. Deze aanpak is beschreven in de buurtvisie ‘De Gestelse buurt werkt’. Deze buurtvisie is gericht op het bieden van perspectief voor de bewoners van de Gestelse buurt, met aandacht voor veiligheid en openbare orde. Vanuit de kracht van de inwoners en professionals van de Gestelse buurt wordt gewerkt aan een schone, veilige buurt waar bewoners prettig samenwonen.

Studio M10 en KAW hebben de afgelopen jaren gezamenlijk aan deze integrale buurtverbetering gewerkt. De buurtvisie die tot stand is gekomen in nauwe samenwerking met de gemeente, BrabantWonen, welzijnsorganisatie Farent en de politie, ademt toekomstperspectief.

Aansluiten op de bestaande omgeving

De eerste twee flats worden bewoond en gelden als succesvol voorbeeld van betaalbare duurzaamheid voor bewoner en verhuurder. De derde en vierde flat (de Frans en de Albert) hebben qua uitstraling een duidelijke knipoog naar de eerste twee flats. Bij het ontwerp is gekeken hoe er aansluiting gevonden kon worden bij de al bestaande rijwoningen in de omgeving. Op de begane grond bevinden zich maisonnettes en boven de plint de appartementen. Ook deze gebouwen zijn energiezuinig met o.a. tripple glas, goede luchtdichting en waterberging op het dak.

KAW Den Bosch Gestelse Buurt

Concrete duurzaamheidsafspraken voor bewoners

Met een goede bouwkundige schil en eenvoudige, collectieve installaties wordt het zelfs zeer comfortabel wonen met een laag energieverbruik. Met name de verwarming en koeling heeft een extreem laag energieverbruik, waardoor de energieprestatie voor een langere periode te garanderen is.

Flat rate afrekenen dat we toepassen bij de eerste twee flats houdt in dit geval in dat de huurder een vast bedrag voor verwarming per m² betaalt, eigenlijk het bedrag dat hoort bij het verbruik in kWh. Dit is aantrekkelijk, want de kosten zijn zeer laag en erg voorspelbaar (€0,15 per maand/m²), voor beide partijen. Voor de levering van warmte door een verhuurder (corporatie) zijn geen aparte leveringsovereenkomsten meer nodig met huurders. In plaats daarvan spreekt de verhuurder met huurders af dat de levering van warmte onderdeel wordt van de servicekosten.

Deel project

Duurzame nieuwbouw Den Bosch

Opdrachtgever BrabantWonen
Bijzonderheid Retentiedak
Impressies YuconVR
Programma 4 gebouwen, met in totaal 122 appartementen en 1 collectieve ruimte per gebouw
Jaar van oplevering 2021
Fotograaf Stijn Poelstra