Lezingavond AR-TUR met Mathieu Kastelijn

Net over de grens in regio Kempen (België) buigt AR-TUR, centrum voor architectuur, stedelijkheid en landschap, zich over de renovatie van sociale woonwijken. Hoe kies je voor een kwalitatieve én betaalbare aanpak? Mathieu Kastelijn vertelt over het proces rondom de wijkvernieuwing in de Vogeltjesbuurt (Tilburg) in Nederland. Geïnteresseerd? Kom ook langs op 14 mei!

Inmiddels is de bijeenkomst geweest

Bekijk de presentatie (pdf)

Praktische informatie

  • Locatie: Cultuurhuis de Warande, Warandestraat 42, 2300 Turnhout
  • Datum: Dinsdag 14 mei 2019
  • Tijd: 19.30 tot 22.00 uur
  • Kosten: 5 euro

AR-TUR in Kempen wil verduurzamen

AR-TUR is het centrum voor architectuur, stedelijkheid en landschap in de Vlaamse Kempen. In het Kempenlab Wijkrenovatie werken ze aan de renovatie van sociale woonwijken in Vlaanderen. Veel sociale woonwijken zijn dringend aan verduurzaming toe. Hoe kies je voor een kwalitatieve én betaalbare aanpak? En hoe zet je kwaliteit van wonen centraal, met tegelijkertijd oog voor beeldkwaliteit en de erfgoedwaarde van de wijken? AR-TUR zoekt in een vrije, culturele ruimte samen met diverse stakeholders naar toekomstscenario’s voor de verhoging van de ruimtelijke kwaliteit bij de renovatie van sociale woonwijken.

Hoe doen wij dat?

De Vogeltjesbuurt is een echte Tilburgse Volksbuurt, gebouwd in de periode vlak vóór en na de oorlog. De ongeveer 200 sociale huurwoningen waren technisch verouderd en de wijk had behoefte aan meer lucht en groen. Een deel van de woningen is gesloopt, de rest kreeg groot onderhoud. Wij begeleidde het proces als architect en gaven de bewonersparticipatie vorm. De hechte samenhang van de wijk kwam in gesprekken met de buurt vaak naar voren.

Mathieu Kastelijn vertelt deze avond meer over hoe wij 100% ontwikkelden voor sociale woningbouw, hoe het participatietraject is gevoerd, hoe de vragen zijn vertaald in het woonprogramma en hoe we erin slaagden om het ‘one piece flow’ principe op 62 dagen te realiseren.

Lees hier meer

Door Annemiek Hensens

Geplaatst op 30 april 2019

Deel bijeenkomst

Wijkvernieuwing Vogeltjesbuurt