De toekomst van KAW

Of het een traditie gaat worden weten we nog niet, maar vooralsnog gaan we volop door met herontdekken. KAW is in verandering en voor die verandering zorgen wij als team. 

Bureaudag vol verbazing, inspiratie, goede voornemens en lekker eten

Wij willen beter worden, de impact van ons werk en onze idealen vergroten en af en toe stilstaan en vieren wat al gelukt is. Begin juli was het weer zover: op een prachtige zomerse dag gingen wij met het hele team erop uit om terug én vooruit te kijken.

KAW 3.0

Een paar jaar geleden heeft de grote verandering van de markt ons de kans geboden om KAW opnieuw uit te vinden. Wij noemden dat KAW 3.0: in de 70er jaren waren wij bureau in de anti-kraak, wij werden in de 90er jaren een stevig architectuur- en adviesbureau en hebben ons nu getransformeerd naar een organisatie die het volgen van idealen combineert met stabiel ondernemen. Wat wij vooral willen: werken vóór mensen, en werken mét mensen. En dat blijkt te lukken! In onze projecten komt de sociale ambitie zo pregnant naar voren als nooit tevoren. En wij zijn weer bij elkaar om mét onze mensen de toekomst van KAW te bepalen.

Een grote groep

Het valt direct op als wij met onze 3 vestigingen weer eens allemaal bij elkaar zijn: wij zijn met veel meer mensen dan een jaar geleden. De toko draait, het is heel erg druk, dat voelen wij niet alleen op kantoor maar ook nu op de hei: het zoemt van de activiteit. Het lijkt bijna een netwerkborrel: je spreekt elkaar dagelijks en toch is het bijzonder om ook weer eens live de collega’s van de andere kant van het land te zien!

Terugblik

Marcel Tankink trapt de dag af met een evaluatie van het afgelopen jaar. Wat wij ons voorgenomen hebben is gelukt, wij hebben onze focus goed gekozen en kunnen positief aan een bedrijf werken. Maar er zijn ook genoeg dingen die niet gelukt zijn. Gaan wij daarmee door of kappen we radicaal? Lukt ons de balans tussen ideaal en kapitaal te vinden? De spagaat tussen kwaliteit en rendement? Of krijgen wij dat misschien zelfs bij elkaar? Snel wordt duidelijk: de kunst is om, ook nu de economische crisis weg ebt, scherp te blijven en volgende doelen te stellen.

Uitwisseling

Het meest spectaculaire deel van de dag zijn de projectpitches. Wij hebben er zo’n 20 gehad – en dan hebben we nog heel veel interessante nieuwtjes niet kunnen belichten. Maar het is niet alleen de omvang waar we van staan te kijken: de relevantie van de projecten waar we aan mogen werken en de impact op ruimte en mensen is enorm!

Wat gebeurt er allemaal?

Joost van ’t Klooster laat de vorderingen zien van Nederlands eerste Active House HoTT in Eindhoven van het team KAW/e. Theo Adema houdt een adembenemende pitch over zijn inzet voor waardebehoud onroerend goed in Oost Groningen, met de eerste zichtbare en onzichtbare resultaten. Henk Kieft zet op een rij waar ons werk in het buitenland wordt opgemerkt en zich vertaalt naar projecten, Alex Roersma vertelt over de bewustwording van energieverbruik met slimme meters in het Wijkbedrijf Bilgaard.

Pauze en verder

Het is prachtig weer, we latend de beamer binnen en besluiten om zonder beeld verder te gaan. Met Diet Hensums over de toekomst van de zorg en Maaike Cnossen en Suzan Wierenga over hoe zij een ander bedrijf hebben gered als interim directeur tijdens de reorganisatie. Er wordt zelfs een toneelstuk opgevoerd door Daphne Glazenburg en Manora van Wijck over hoe straks bij Reimarkt in de winkel wordt verkocht!

In de schaduw

Het beeld komt terug en de eerste gebouwen komen langs: Mathijs Vallinga en Kasper Niezen met ons eerste hotel in het buitenland. Mathieu Kastelijn laat de eerste 3D beelden van ons grootste woningbouw-project in Scheveningen zien, waar hij de proceskennis van de Vogeltjesbuurt Tilburg opnieuw toepast. Irma van Beek vertelt over het allereerste succes om in Nederland mantelzorg daadwerkelijk in sociale huur te verankeren in het project aan de Curaçaostraat. Niet alleen het gebouw, maar vooral ook de ondersteuning aan de corporatie om dit in haar bedrijf te kunnen verankeren, spreekt tot de verbeelding. Wout Smits introduceert onze nieuwste snufjes op het gebied van online samenwerken. En last but not least brengt Martin Waslander het toetje binnen: in het najaar gaan we met zijn allen naar Kopenhagen op excursie!

Mathijs Vallinga werkt aan een heel spannend project in Afrika
reimar von meding kaw algemeen directeur architect

Door Reimar von Meding

Geplaatst op 10 april 2018

Deel nieuws