Groninger Zorgakkoord, een vernieuwend zorglandschap

Het Groninger Zorgakkoord (GZA) vernieuwt het zorgaanbod in het noorden van Groningen. Met subsidie van de overheid grijpt dit initiatief niet alleen de kans van het versterken van zorggebouwen aan, maar maakt het ook ‘de zorggebouwen van de toekomst’. Wij ontwerpen voor het GZA vier nieuwe zorggebouwen.

Zorg en veiligheid in Groningen

De zorggebouwen zijn onderdeel van het Groninger Zorgakkoord, een afspraak tussen 18 partijen dat zich afspeelt op negen nieuwbouwlocaties. Hier wordt concrete samenwerking tussen verschillende zorgorganisaties gezocht. Want personeelstekorten, krimp en vergrijzing stellen de zorg op de proef. De ondertekenaars van het Groninger Zorgakkoord maakten daarom afspraken over thema’s als ruimtelijke kwaliteit, veiligheid, circulariteit, maar ook de inzet van e-health en domotica. Het doel: werken aan de vernieuwing van zorg én aan de veiligheid van de inwoners in dit gebied. Wij werden gevraagd om deze thema’s uit te werken en subsidieregelingen voor te bereiden. Nu ontwerpen we in totaal vier van deze zorggebouwen.

Groninger Zorgakkoord KAW architecten adviseurs zorg Delfzijl
Impressie van de twee woonzorggebouwen in Delfzijl-Noord

Vier schalen van zorg

Organisatorische innovatie is als voorwaarde gesteld in het Akkoord. Organisaties met specialismen in geestelijke gezondheidszorg, revalidatie en ouderen- en gehandicaptenzorg gaan samenwerken. Zo staan zorgorganisaties elkaar niet meer in de weg als het gaat om specialistisch personeel, denk aan psychotherapeuten tot mensen aan het bed. Daarom ontwikkelen wij samen met andere partijen een concept voor een Centraal Expertisecentrum.

In het Centraal Expertisecentrum worden behandelaren gebundeld. Zij staan in direct contact met de hoogleraren in de ziekenhuizen en onderwijsinstellingen. Zo ontstaan vier schalen van zorg: de ziekenhuizen, expertisecentrum, de zorg aan huis en ten slotte de verzorgingstehuizen. Dit Expertisecentrum is straks dé leer- en innovatieplek van de zorg in Noord-Nederland.

Groninger Zorgakkoord KAW architecten adviseurs zorg Delfzijl expertisecentrum impressie
Impressie van het Expertisecentrum Eemsdelta

Vier ontwerpen voor Groninger Zorgakkoord

  • Expertisecentrum Eemsdelta in Delfzijl. Dit centrum vervult een regiofunctie als het gaat om geestelijke gezondheidszorg en ouderenzorg. Er wordt intensief met elkaar samengewerkt, inclusief 50 bedden voor het revalidatiecentrum. Het wordt een iconisch gebouw dat de figuurlijke verbinding legt tussen de zorgverleners in de regio. Specialisten gaan vanuit dit centrum de wijken, dorpen of instellingen in om vragen te beantwoorden en/of behandeling te geven. Zo is zorg altijd dichtbij. Wij buigen ons zowel over het ontwerp én het proces om tot passende huisvesting en organisatievorm te komen.
  • Twee woonzorggebouwen in Delfzijl-Noord. Hier kunnen ouderen met een zorgvraag en dementieel beeld terecht, maar ook mensen met een verstandelijke of psychische beperking. De nieuwbouw met in totaal 110 zorgstudio’s voor Zonnehuisgroep Noord en 27 studio’s/appartementen voor Cosis wordt opgesplitst in totaal vier complexen, waarin de menselijke maat centraal staat. De gebouwen voorzien hierin door verschillende plekken naast het aangrenzende park te creëren, waar bewoners zelfstandig en veilig kunnen rondlopen. Wij ontwerpen hiervan twee gebouwen.
  • Zorggebouw de Eendracht in Appingedam. Een woonomgeving voor 168 bewoners met een verstandelijke beperking en kwetsbare ouderen met een dementieel beeld. Vlakbij het gezondheidscentrum Overdiep en binnen de nieuwe woonwijk De Eendracht op het voormalig terrein van de strokartonfabriek. Hier krijgen bewoners een grote mate van vrijheid, staat wederkerigheid met de omgeving centraal en komt een unieke samenwerking tussen de ouderenzorg (De Hoven) en zorg voor verstandelijke beperkten (’s Heerenloo en de Zijlen) tot stand.
  • Wonen en zorg Wiemersheerd-gebied in Loppersum. Op een markante plek in Loppersum staan straks verschillende gebouwen in en aan een groen park. Voor een gemêleerd aanbod worden, naast een zorgcomplex, verschillende typen woningen voor zelfstandige senioren geplaatst. Wiemersheerd zoekt verbinding met het dorp door samenwerking aan te gaan met het dorpshuis. Daarnaast ontwerpen wij de gebouwen zo dat de schaal en de architectuur aansluit op het unieke, dorpse karakter van Loppersum.

 

Het Groninger Zorgakkoord is een initiatief van meerdere partijen. Wij werken samen met De Hoven, Zonnehuisgroep Noord, Cosis, de Zijlen, Woonzorg Nederland, ’s Heerenloo, Noorderzorg, Lentis en gemeente Eemsdelta.

Deel nieuws