Podcast ProRail: De toekomst van duurzame mobiliteit

Onze mobiliteit staat onder druk. Zonder investeringen in openbaar vervoer en weg wordt de bereikbaarheid, zeker in de Randstad, slecht. Tegelijkertijd is de verspitsing behoorlijk toegenomen. We moeten niet alleen nadenken over vervoer en mobiliteit, maar ook de betaalbaarheid en bereikbaarheid van wonen. Hoe ziet de toekomst van de duurzame mobiliteit eruit?

In deze podcast gaat Reimar von Meding in gesprek met Bas Bakker, directeur capaciteitsmanagement bij ProRail en met Niels van Oort, associate professor OV en deelmobiliteit aan de TU Delft.  Over het bouwen waar stations zijn, of daar waar gebouwd gaat worden stations aanleggen en over hoe mobiliteit ook het issue van sociale gelijkheid raakt. Met een pleidooi om de stad van binnenuit te ontwikkelen.

Reimar von Meding: “We moeten over generaties heen denken en naar Nederland als systeem kijken. En daarbij het openbaar vervoer en de betere bereikbaarheid voor iedereen in het kader van een duurzamere wereld gaan zien. Als je dat echt tegen elkaar afweegt en als je het geld op de goede plek uitgeeft; dan weet je dat je op de langere termijn eigenlijk een veel gunstiger systeem hebt. Dat is iets wat we al voor een klein deel al voor de ruimtelijke transitie in de stad echt berekend en onderbouwt hebben. Dat bijvoorbeeld het inzetten op stedelijkheid echt vele malen voordeliger is dan het land telkens maar te laten uitdijen en steeds meer afhankelijk te maken van de auto.”

Luister hieronder naar de podcast. 

Deel nieuws