Daan Kingma

Adviseur

Groningen

+31 6 55 00 50 30 d.kingma@kaw.nl

Daan Kingma gelooft in de kracht van sociaal sterke wijken. In een sterke wijk is er voor iedereen kans om mee te doen in de maatschappij.

Daan is een enthousiaste collega die graag meedenkt als er een probleem of kans ligt. Een breed geïnteresseerde dromer, maar daarna ook een doener en een aanpakker, want de sociale wijkvernieuwing gebeurt niet vanzelf. Als buurtregisseur bij de wijkvernieuwing in Selwerd (Groningen) ondersteunt hij zijn collega’s in de wijk die werken in het ruimtelijk domein. Het doel? Om socialer te werken. Dat doet hij door mee te helpen in de bewonersparticipatie en door sociale activiteiten vanuit de buurt aan te jagen. Allemaal om de sociale cohesie te versterken en het terugkrijgen van wederzijds vertrouwen tussen bewoners en instanties. Samen met bewoners ontwikkelt hij ook wijkvisies. Daaraan worden vervolgens professionals gekoppeld. Zo staan de koppen dezelfde kant op.

“Mijn droom is meewerken aan een wijk waar over 10 jaar nog dezelfde sociaal, economische klasse woont én waar je de beste leefbaarheid van de regio vindt. Door bewoners in een vroeg stadium te verbinden, hun creativiteit kunt laten uiten en oplossingsgericht te denken is dit mogelijk. Waar begin je? Ik denk door grote en strategische verhalen te laten landen in buurtgerichte aanpakken. Zoals we doen in Selwerd.”

“De integraliteit tussen sociaal en ruimtelijk spreekt mij heel erg aan. Dat bewoners maar ook professionals ontdekken dat hulp en ondersteuning soms uit onverwachte hoek kan komen. De systeemwereld beweegt daarmee naar de leefwereld. Een sterke sociale basis (netwerk van informele lijnen: contact tussen buren buurtcentra en iedereen die daarmee samenwerkt) betekent een sterke en leefbare wijk, dat is toch waar we het voor doen”. Hij krijgt energie van mensen die elkaar weten te vinden en elkaar helpen. “Daar heb ik dan het zaadje voor gepland.”

In zijn vrije tijd kookt, fietst, klimt of tuiniert hij in zijn tuin in een klein dorpje ten noorden van Groningen. Daan gaat er graag op uit of begint aan iets nieuws. Op dit moment is hij zelf cider aan het brouwen van appels uit het dorp voor het dorp. “Hoe leuk is het als je met je hobby kan bijdragen aan het gemeenschapsgevoel!”

Ik werk aan