STATIGE ENTREE

Aan dezelfde weg én aan een groen gelegen park in Meerstad, komt een appartementengebouw met daarnaast een aantal eengezinswoningen. Wij ontwierpen een statig appartementengebouw met 29 woningen. Daarnaast komen 18 grondgebonden eengezinswoningen.

Woningdifferentiatie in Meerstad

De belangrijkste reden voor de bouw van deze appartementen en woningen is het toevoegen van andere typologieën woningen in Meerstad. Met de komst van dit appartementengebouw trekt Meerstad meer soorten doelgroepen aan en dat is goed voor de diversiteit aan bewoners. De wijk is nu vooral nog gericht op gezinnen met kinderen.

Voorheen waren er in totaal 12 appartementen in dit gebied. Met de komst van dit appartementengebouw voegen we 29 appartementen toe. Het is een mooie mix van groottes (70 tot 200 m²), met drie types buitenruimtes: tuin, balkon met geïntegreerde plantenbak of een dakterras. Ze hebben allemaal royale raampartijen en vrij uitzicht op Park Meerstad en het Woldmeer. De gevel biedt ook plaats aan verschillende dieren, bij de tuinen zijn bijenkasten ingemetseld, hoog in de gevel vinden we plek voor vleermuizen en vogels.

KAW architectuur Meerstad Groene Wei Groningen appartementen situatietekening

Opbouw van het gebouw

Het appartementengebouw vormt een hoogteaccent, te zien in heel Meerstad. Om goed aan te sluiten op de omliggende bebouwing is het trapsgewijs opgebouwd. Ook maakt deze structuur het mogelijk om meer verschillende typen buitenruimten te creëren. Het gebouw kent drie typen buitenruimtes, ieder met royaal plek om van het uitzicht en zon te genieten. Op de begane grond krijgen de woningen een tuintje met tuinmuur en een lage haag, de appartementen gelegen op de bovenste lagen krijgen een dakterras, de daartussen gelegen woningen een balkon met geïntegreerde plantenbak.

De woningen grenzen aan een nieuw aangelegd park met daarachter recreatiewater. De gevel bestaat uit twee kleuren baksteen. In de gevel zie je veel verticaliteit en openingen, om metselwerk met koppen uit te laten steken. Alles voor een uitstraling met allure.

Meerstad Groene Wei KAW appartementen impressie

De Parkwand is stoere architectuur en kijkt met het gezicht naar Park Meerstad en het Woldmeer.

Eengezinswoningen naast de appartementen

Naast de appartementen komen 18 eengezinswoningen in een rij aan de weg. Met de keuken aan de voorkant van het huis en een voortuin. In heel Meerstad zie je de dwarskapjes terug, naar de visie van bureau Meerstad en dus ook hier. Het plat dak op de kop en in het midden van de rij zoekt de aansluiting met de appartementen, net als het huis dat hoger is. De lange gevelwand wordt onderbroken door een paar gangen, zo krijg je kortere blokjes van enkele woningen met afwisselend voor- en zijentrees.

Deze woningen grenzen ook aan het park. Ze staan op een verhoging en zijn op dezelfde manier vormgegeven, slanke gevel, met kap, hoge ramen en een stenige tuinmuur die de woningen verbindt. De hele stedelijke wand heeft een bepaalde allure bij binnenkomst van Meerstad. Dat is precies de bedoeling. Sommige woningen zijn iets naar voren geplaatst. De hellingshoek is gelijk van alle kappen. Zo brengen we speelsheid, maar ook eenheid aan. Ook de erkers en de vaste plantenbakken maken het een dynamische Parkwand. 

Eenheid van de Parkwand

Samen met de naastgelegen projecten vormen de appartementen en eengezinswoningen de Parkwand. Een statige gevelwand langs de entree van Meerstad, de Vossenburglaan, en tegelijkertijd de grens is van de wijk Groenewei. De projecten zijn allen heel verschillend maar kennen ook een aantal gelijke elementen welke voor eenheid en herkenbaarheid zorgen. De gevels zijn allen opgetrokken uit dezelfde twee Groninger bakstenen en zijn verticaal van karakter. De tuinmuur is het tweede element wat bij alle projecten van de Parkwand gelijk is. Als geheel is de Parkwand zo opgebouwd dat er een interessant beeld ontstaat.

Deel project

Appartementengebouw Meerstad Groningen

Opdrachtgever VanWijnen
Partners Aalbers installatietechniek Van Wijnen engineering | Constructeur
Programma 29 appartementen en 18 eengezinswoningen
Jaar van oplevering 2024
Projectteam Annette Barelds Beatrice Montesano Mark Oostmeijer Tsjamme Overal Rutger Meijer