ROYAAL EN GASLOOS WONEN

Aan de rand van Groningen staat een nieuwe bijzondere wijk: Rietoevers, met 31 nul-op-de-meter woningen. De wijk is groen en wordt omringd door water. Goed isoleren, zonnepanelen en all-electric, de zeer duurzame woningen spreken de bewoners dan ook erg aan. 

Waterrijke wijk

Reitdiep is een waterrijke wijk met veel watergangen. De laatste fase van de nieuwbouwwijk Reitdiep, waar Rietoevers deel van uitmaakt, wordt extra duurzaam met speciale aandacht voor (afval)water. Zo benutten we energie en winnen we grondstoffen terug. De watergangen worden ingericht als natuurvriendelijke oevers, waardoor een sterk ecosysteem ontstaat. Regenwater wordt opgevangen en zorgt voor aanvoer van schoon water.

Rietoevers bestaat in totaal uit zeven vrijstaande, twaalf twee-onder-een-kap en twaalf rijtjeswoningen. De drie soorten woningen hebben allemaal dezelfde beukmaat, maar verschillen steeds een maatje in grootte. Met een grote leefkeuken en een uitkijk op een mooie, brede watergang is het hier bijzonder wonen. En dat onderhoudsvrij met een robuuste baksteen, vlakke dakpannen, kunststof buitenkozijnen en verduurzaamd gevelhout. 

Het was een bijzonder project, omdat de wensen van 31 opdrachtgevers moesten worden gevat in één uniform beeld.

Kasper Niezen

Projectarchitect

Duurzame keuzes

De woningen zijn goed geïsoleerd en dragen zonnepanelen. Om zoveel mogelijk panelen kwijt te kunnen, kiezen we voor een asymmetrische kap met zonnepanelen op de lange schuine zonkant. Daarnaast zijn de huizen all-electric, dus zonder gasaansluiting. Een luchtwarmtepomp verwarmt de woningen.

kaw architect kuub nom rietoevers cpo bewoner groningen

31 wensen van 31 opdrachtgevers in één uniform beeld te vatten is gelukt, door met alle opdrachtgevers individuele gesprekken te voeren en goed af te stemmen. Iedereen krijgt zijn eigen gepersonaliseerde woonplek, alleen de plek van het toilet en trap stond vast. 

Energie uit afvalwater

Naast ‘afval’, bevat afvalwater ook energie. Daarom wordt er in Reitdiep onderscheid gemaakt tussen zwart water (toilet) en grijs water (douche, gootsteen en wasmachine). Het zwarte water wordt samen met organisch keukenafval ingezameld. Hiervoor legt de gemeente Groningen in Reitdiep een vacuümsysteem aan. Het grijze afvalwater wordt in de groene wijkrand gezuiverd met een natuurlijke filter die bestaat uit een wilgenveld, maar wellicht ook nog een helofytenfilter. Deze filteren het water schoon, zodat het veilig in het natuurlijke watersysteem van de wijk kan worden opgenomen.

Deel project

Royaal en gasloos wonen

Opdrachtgever KUUB
Locatie Reitdiep, Groningen
Programma 31 NOM-woningen
Jaar van oplevering 2020
Publicaties 2020 | architectenweb
Fotograaf Silvio Zangarini
Projectteam Kasper Niezen