Royaal en gasloos wonen

Aan de rand van Groningen is een nieuwe bijzondere wijk, Rietoevers met 31 nul-op-de-meter woningen. De wijk is groen en wordt omringd door water. De woningen zijn zeer duurzaam door keuzes als goed isoleren, zonnepanelen plaatsen en de woningen all-electric maken.

kaw architect kasper niezen duurzam nieuwbouw woningen rietoevers groningen

Waterrijke wijk

Reitdiep is een waterrijke wijk met veel watergangen. De laatste fase van de nieuwbouwwijk Reitdiep, waar Rietoevers deel van uitmaakt, wordt extra duurzaam met speciale aandacht voor (afval)water, zo benutten we energie en winnen we grondstoffen terug. De watergangen worden ingericht als natuurvriendelijke oevers, waardoor een sterk ecosysteem ontstaat. Regenwater wordt opgevangen en zorgt voor aanvoer van schoon water.

Rietoevers bestaat in totaal uit zeven vrijstaande, twaalf twee-onder-een-kap en twaalf rijtjeswoningen. De drie soorten huizen hebben allemaal dezelfde beukmaat, maar verschillen steeds een maatje in grootte. Met een grote leefkeuken en een uitkijk op een mooie, brede watergang is het hier bijzonder wonen. En dat onderhoudsvrij met een robuuste baksteen, vlakke dakpannen, kunststof buitenkozijnen en verduurzaamd gevelhout?

"Het was een bijzonder project, vooral omdat de wensen van 31 opdrachtgevers moesten worden gevat in één uniform beeld."

Kasper Niezen

Projectarchitect

Duurzame keuzes

De woningen zijn goed geïsoleerd en dragen zonnepanelen. Om zoveel mogelijk panelen kwijt te kunnen, kiezen we voor een asymmetrische kap met zonnepanelen op de lange schuine zonkant. Daarnaast zijn de huizen all-electric, dus zonder gasaansluiting. Een luchtwarmtepomp verwarmt de huizen.

31 wensen van 31 opdrachtgevers in één uniform beeld te vatten is gelukt, door met alle opdrachtgevers twee individuele gesprekken te voeren en goed af te stemmen. Alleen de plek van de wc en trap stond vast, zo krijgt iedereen z’n eigen gepersonaliseerde woonplek.

Energie uit afvalwater

Naast ‘afval’, bevat afvalwater ook energie. Daarom wordt er in Reitdiep onderscheid gemaakt tussen zwart water (toilet) en grijs water (douche, gootsteen en wasmachine). Het zwarte water wordt samen met organisch keukenafval ingezameld. Hiervoor legt de gemeente Groningen in Reitdiep een vacuümsysteem aan. Het grijze afvalwater wordt in de groene wijkrand gezuiverd met een natuurlijke filter die bestaat uit een wilgenveld, maar wellicht ook nog een helofytenfilter. Deze filteren het water schoon, zodat het veilig in het natuurlijke watersysteem van de wijk kan worden opgenomen.

Deel project

Royaal en gasloos wonen

Opdrachtgever KUUB
Locatie Reitdiep, Groningen
Programma 31 NOM-woningen
Jaar van oplevering 2020
Publicaties 2020 | architectenweb
Fotograaf Victor Bruinen
Projectteam Kasper Niezen Dirk-Jan Metselaar Mark Glazenborg