Douwe Boonstra

Architect

Eindhoven

+31 6 12 97 67 33 d.boonstra@kaw.nl

Douwe Boonstra werkt als projectarchitect bij KAW. Hij is betrokken bij ontwerpen op het grensvlak van onderzoek/advies en architectuur en hij gelooft dat architectuur echt een bijdrage kan leveren aan maatschappelijke thema’s die nu spelen.

In 2014 nam Douwe het stokje over als eigenaar van studio M10 en werkte hier 9 jaar. De TBS kliniek in Almere is een van zijn grotere projecten in zijn tijd bij M10. De opdrachtportefeuille bestond uit opdrachten voor onder andere de overheid. Na de financiële crisis in 2008 ontstonden meer kansen om daarna ook bijzondere particuliere projecten te gaan doen. Met een klein team en een vaste kern was er een mate van continuïteit binnen M10.

In 2018 deden Douwe en KAW samen een selectie, hij zocht een bedrijf om mee samen te werken met een sociaal sterke paragraaf. Zo kwam architectuur, stedenbouw en de sociale opgave samen. Die combi was succesvol en leidde tot een mooie herstructureringsopgave in ‘s-Hertogenbosch en een nominatie in de categorie Leefbaarheid en Sociale cohesie en voor beste gebouw van het jaar 2023. Met KAW’er Jackel Henstra is Douwe aan het Living Lab 040 verbonden. Samen deden ze onderzoek naar eigenaarschap voor het stimuleringsfonds. Living Lab 040 loopt nog steeds en Douwe blijft hieraan verbonden. Nu gaan KAW en Studio M10 elkaar verder versterken en gaan samen verder vanuit KAW vestiging Eindhoven.

Op dit moment is Douwe druk bezig om een wooncoöperatie op te richten samen met Jelle Houben en Aron Bogers, zonder winstoogmerk en voor de langere termijn. Een alternatief voor de huidige bouwopgave en dat antwoord geeft op de betaalbaarheid en de kwaliteit van wonen. Je hebt als project bouwkosten die door worden vertaald in een huurbedrag of koopsom. In een team gaat hij de komende tijd kijken naar de verschillende perspectieven op dit proces. Kun je bijvoorbeeld voor hetzelfde geld meer kwaliteit en extra ruimte bieden, zoals we hebben gedaan in de Gestelse buurt? En zal de gemeente dit omarmen en ruimte voor vrijmaken?

Naast zijn werk als architect geeft Douwe les op de kunstacademie in ‘s-Hertogenbosch en Breda. Dit doet hij voor zowel eerstejaars als de afstudeerbegeleiding voor de laatstejaars. “Ik krijg energie van jonge mensen, die zich in het eerste jaar nog verwonderen en mij doen verbazen, terwijl ze in het laatste jaar bezig zijn met professionaliseren en echt een omslag maken.’

In zijn vrije tijd is architectuur ook een groot deel van zijn dag. Daarnaast leest hij zowel fictie als non-fictie. Een belangrijke inspiratiebron is het boek van R. Buckminster Fuller: Operating Manual for Spaceship Earth uit 1969 [2008-2011]. Zijn favoriete schrijvers zijn: Cruzio Malaparte, Emil Cioran, Ferando Pessoa, Andrej Platonov, W.F. Hermans en op dit moment het boek van Ilja Leonard Pfeijffer Alkibiades. Douwe is van oorsprong een echte Fries, maar is toch blijven plakken in het mooie Brabant. Schaatsen is na 18 jaar weer zijn grote hobby en hij schaatst dan ook van oktober tot maart op de ijsbaan in Eindhoven.

Ik werk aan