Een plek voor iedereen

De Boemerang moet een plek worden waar kinderen met een beperking, hun ouders en de medewerkers zich thuis voelen. In het kinderdagcentrum worden kinderen van 0 tot 18 jaar opgevangen, die zich hier allen moeten kunnen vermaken, buiten kunnen spelen en zich vooral veilig voelen. De gang vormt de ruggengraat van het gebouw, waaraan de groepsruimten en gemeenschappelijke ruimten liggen. De vele vides zorgen voor daglicht en interactie in de gang.

kaw kinderdagcentrum boemerang hilversum

Vriendelijke buitenspeelruimte

De kinderen kunnen vanuit hun eigen groepsruimten naar een buitenruimte, die ontworpen is als een toegankelijk stuiflandschap. Het verharde voorplein wordt gebruikt als kiss and ride, en tussendoor ook om een balletje te trappen of te skelteren.

Ontwerpen met gebruikers

Het vormgeven van het gebouw en haar programma is in nauwe afstemming gedaan met opdrachtgever, personeel en met feedback van de ouders. Onder andere via posters waarop men kan reageren. De architect licht iedere ontwerpstap toe in projectgroepen, waar de gebruikers meteen kunnen reageren op de ideeën. Zo kunnen we inzichten uit de praktijk meteen meenemen.

kaw kinderdagcentrum boemerang hilversum

Toekomstbestendig en flexibel bouwen

Door de vele verschuivingen en onzekerheden in de zorg is er gekozen om een flexibel gebouw te maken. Het gebouw is opgebouwd uit een kolommenstructuur waardoor een verandering in functie opgevangen kan worden. Nu bestaat het gebouw uit het kinderdagcentrum en kantoren, voor Sherpa zelf. Dit wordt gefaciliteerd door de verschillende ingangen. De hogere verdiepingshoogtes zijn bruikbaar voor vele functies. Dit geeft het gebouw een toekomst zonder dat deze te voorspellen is.

Rustig en vrolijk

Het gebouw presenteert zich met een helder gebaar, het overstek, aan de omgeving. Dit biedt bescherming tegen weer en wind bij in- en uitstappen en creëert een duidelijke plek in een omgeving waar veel verschillende functies samenkomen. De geel gemêleerde Petersen baksteen sluit aan bij de omgevingskleuren en laat het gebouw als object zien. In staal gelaserde tekeningen van vrolijke kinderen op de verdiepingsgevel, bij de entrees en onder het overstek verraden de identiteit van het gebouw. Zo kan elke leerling zijn eigen favoriete poppetje ontdekken!

Deel project

Kinderdagcentrum ‘De Boemerang’ Hilversum

Opdrachtgever Stichting Sherpa
Duurzaamheid Flexibel gebouw met kolommenstructuur
Programma KDC voor kinderen tot 18 jaar met ontwikkelingsachterstand
Bouwkosten € 3.017.900 ex. BTW
Jaar van oplevering 2014
Fotograaf Gerard van Beek, Paul Kozlowski
Projectteam Candice de Rooij Theo Goemaat Joost van ´t Klooster
Iskandar Pané