Bijzonder stuk stedenbouw in stad

Met het Oosterparkkwartier maken we het uitbreidingsplan van de beroemde Amsterdamse architect Berlage na exact 90 jaar eindelijk af. Dat maakt het stedenbouwkundig tot een heel bijzonder stukje stad. Met een heel eenduidige verkeersstructuur, mooi openbaar groen en gesloten bouwblokken.

kaw architect architectuur mooi stedenbouw bouwblok berlage

Een stedenbouwkundig bijzonder ontwerp

Twee gesloten bouwblokken met 119 woningen aan het van Starkenborgkanaal maken het plan van Berlage compleet. Zoals in de hele wijk, zijn ook hier de bouwblokken stedenbouwkundig ontworpen als één geheel. Met grote hoge hoeken, veel buurtgroen en een bijzondere overgang naar de binnenstraat maakt het een duidelijk statement. Want al in 1928 besloten de wethouders dat de rand van Groningen, en met name vanaf Delfzijl, “een bijzondere esthetische kwaliteit” moest krijgen. Zo wilden ze van het imago provinciestad af komen.

"Een rand met bijzondere esthetische kwaliteit moest Groningen van het imago provinciestad af helpen."

Uitbreidingsplan Berlage

1928

kaw architect architectuur mooi stedenbouw bouwblok berlage

Zo blijven de voortuinen altijd netjes

In het architectonisch ontwerp kun je al veel doen zodat de voorkant van het blok ook echt het visitekaartje wordt. Daarom hebben we de overgangen privé – openbaar rondom zorgvuldig ontworpen. Met de verdiepte entree, een haag, tuinmuren en elegante hekwerken creëren we een eenduidig, strak beeld dat er ook over tien jaar nog netjes uit ziet.

Jaren ’30 architectuur in een nieuw jasje

Ook met de klassieke baksteenarchitectuur grijpt het plan terug naar het verleden. Dat zie je aan de betonnen ornamenten, mooie metselwerkverbanden en de details in hekwerken. Deze elementen komen terug in het hele plan en brengen daarmee eenheid in het blok met twaalf verschillende woningtypes. Voor wie bijzonder wil wonen, kan terecht in de hoge woningen aan het kanaal en het park. Deze zijn ondiep en hebben dus veel licht. Je ‘woont’ hier op de begane grond én de eerste verdieping.

kaw architect architectuur mooi stedenbouw bouwblok berlage

Deel project

Oosterparkkwartier Groningen

Opdrachtgever VanWonen
Programma 119 woningen
Jaar van oplevering 2020
Awards 2020 | Nominatie vakjury Groninger Architectuurprijs
Fotograaf Victor Bruinen
Projectteam Beatrice Montesano Annette Barelds Dirk-Jan Metselaar Mark Glazenborg