KAW verbetert woonkwaliteit en energieprestatie

In het kader van de gebiedsontwikkeling in Overtoomse Veld zijn de 41 portieken van ‘Complex 40’ met daarin in totaal 328 woningen gerenoveerd. De geschiedenis van de appartementengebouwen uit 1954 is vergelijkbaar met een groot deel van de woningvoorraad uit deze periode elders in het land. Door de zorgvuldige renovatie wordt daar nu een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd.

kaw renovatie complex 40 amsterdam

Renovatie ingreep

De van oorsprong open portieken zijn in de 80er jaren wegens onveilige situaties dichtgezet met gesloten tochtportalen en de woningen zijn voorzien van eenvoudige kunststof puien. Door de nu uitgevoerde renovatie-ingreep is de oorspronkelijke transparantie van de begane grond teruggebracht, terwijl de entrees verruimd en nog steeds afsluitbaar zijn.

Respecteer architectuur

Nieuwe elementen, zoals de betonnen luifel boven de entree, zijn in hun vormgeving afgeleid van bestaande bouwkundige delen. Ze gaan daarmee op in de oorspronkelijke architectuur. Dit wordt versterkt door de keuze voor een consequent kleurpalet. Ook de oorspronkelijke pui-indeling en –profilering is teruggebracht, waardoor de filigrane architectuur uit de naoorlogse periode weer tot haar recht komt.

KAW renovatie complex 40

Verbetering energieprestatie

Technisch gezien heeft de ingreep de isolatie en ventilatie van de woning substantieel verbeterd. Met EU-subisidies zijn collectieve PE-panelen toegepast. De bewoners bleven in hun woning tijdens de gehele ingreep, wat een complexe logistieke opgave tijdens de bouw met zich meebracht. Hierdoor worden sociale verbanden behouden, die zo belangrijk zijn voor een volkswijk als Overtoomse Veld.

Verbetering woonkwaliteit

De woningverbetering vond plaats door middel van renovatiepakketten voor badkamers en keukens. Ook zijn enkele woningen getransformeerd door badkamers, keukens en slaapkamers her in te delen conform de wensen van de huidige tijd.

Hiervoor hebben we ingrepen ontworpen die op mutatiebasis kunnen worden uitgevoerd. Deze kunnen de komende jaren bij woningen die vrijkomen optioneel worden toegepast, zodat het complex in de toekomst ook woontechnisch mee kan.

Entree als lichtbaken

De belangrijkste verandering is de aanpak van de begane grond, waarbij de nu tamelijk blinde en weinig aantrekkelijke gevel wordt veranderd in een nieuwe entree met een open uitstraling. De toegankelijkheid, veiligheid en uitstraling worden essentieel verbeterd en daarmee wordt in één keer niet alleen het gebouw, maar ook de directe omgeving vernieuwd.

Deel project

Renovatie Complex 40 Amsterdam

Duurzaamheid Wooncomfort verhoging door schilisolatie, PE panelen, grasdak op entree
Programma Portiekaanpak, 400 woningen
Bouwkosten € 11.200.000 ex. BTW
Jaar van oplevering 2010
Fotograaf Gerard van Beek, Marieke Kijk in de Vegte
Ontwerpteam Reimar von Meding Iskandar Pané
Reinder Zuurmond
Anke Ciszkowski