Oud pakhuis is nu huisvesting voor kunstenaars

Pakhuis Lage der A nummer 2 is in 2006 door corporatie De Huismeesters gekocht. KAW heeft het in verval geraakte pakhuis getransformeerd tot woonruimte voor de groeiende behoefte van starters en studenten in Groningen.

kaw renovatie pakhuis lage der a groningen

Het Pakhuis

Het historische pand aan de Lage der A nr. 2 is in 1919 ontworpen door de architecten Kazemier en Tonkens voor de gebroeders Waterborg. In de kelder van het pakhuis zat een looikelder en een naaiatelier waar de gebroeders dekkleden voor de scheepsvaart produceerden. Ook de naastgelegen panden behoren toe aan de firma Waterborg. Ze hadden de panden tot 2011 nog in gebruik als nautische winkel en opslagruimte. De panden worden verbonden door een geheim doorgangetje dat onder het middelste pakhuis Lage der A nr. 2 doorloopt, en anno 2010 nog steeds bestaat.

Herbestemming monument

De toestand van het pakhuis was zienderogen verslechterd, doordat een groep krakers het pand in gebruik genomen had. Om te voorzien in de groeiende behoefte aan woonruimte voor studenten en starters op de woningmarkt in het centrum van de stad heeft KAW voor De Huismeesters een plan gemaakt om het pakhuis te transformeren tot een karakteristiek woongebouw.

kaw renovatie pakhuis lage der a groningen

Studenten of kunstenaars?

Het doel van De Huismeesters was in eerste instantie om het pakhuis Waterborg te verbouwen tot studentenhuisvesting. Uiteindelijk bleken de ruimtes en de daarvan afgeleide huurprijs te hoog voor deze doelgroep. In het pakhuis zijn nu elf sociale huurappartementen voor kunstenaars gerealiseerd. De bovenste verdieping kon volgens de brandweernormen niet verbouwd worden tot woonruimte, en fungeert als gemeenschappelijk atelier voor de bewoners. Op de begane grond bevindt zich een bedrijfsruimte.

Renovatie pakhuis

Tijdens de renovatie is van binnen alles gestript, geïsoleerd en opnieuw afgewerkt. De plattegrond van het pakhuis is opnieuw ingedeeld in 3 woningen per woonlaag. De appartementen bestaan uit een compacte woonkamer met keuken, een slaapkamer en een badkamer. Aan de achterzijde van het pakhuis is een grote dakkapel aangebracht. Deze strekt zich uit over de bovenste 2 woonlagen, waardoor op deze verdiepingen extra woningen gerealiseerd konden worden.

Behoud historisch aanzicht

Een belangrijk uitgangspunt voor KAW en de gemeente Groningen was het in stand houden van het oude aanzicht van het historische pakhuis. De oorspronkelijke kleurstelling is zoveel mogelijk teruggebracht en noodzakelijke ingrepen in de gevel zijn met respect uitgevoerd. De geplaatste dakkapel in het schuine dak aan de achterzijde is vanaf de straat niet zichtbaar, en tast het monumentale gevelbeeld daardoor niet aan.

De originele stalen kozijnen zijn gerestaureerd en aan de binnenkant voorzien van voorzetramen om te voldoen aan de huidige isolatienormen. De tijdens een eerdere renovatie geplaatste houten kozijnen op de bovenste verdiepingen zijn vervangen door nieuwe aluminium kozijnen. De originele luiken aan de grachtzijde zijn deels vervangen en opgeknapt en bieden nu plaats aan een Frans balkon in de woningen. Daarnaast is het metselwerk schoongemaakt, zijn de voegen hersteld, en is de reclameschildering Waterborg handmatig opgeknapt. Door deze voorzichtige aanpak is het aanzicht terug gebracht in de oorspronkelijke stijl.

Deel project

Renovatie Pakhuis Lage der A Groningen

Opdrachtgever De Huismeesters
Programma Herbestemming pakhuis tot huisvesting voor kunstenaars
Jaar van oplevering 2010
Fotograaf Richard Zomerdijk
Projectteam Fred Kuipers Mark Oostmeijer Sjoerd Betten