VERNIEUWD IMAGO VOOR DE WIJK

De Tuinwijk is een typisch voorbeeld van een ruwe diamant; tot een jaar of 5 geleden zag maar een enkeling de schoonheid ervan in. De wijk kampte met een slechte naam door drank- en drugsoverlast.

Bouwkundig drama

Bouwtechnisch was het niet veel beter; de benedenwoningen waren maar 45 m2 en de bovenwoningen hadden geen tuin. Een matig uitgevoerde renovatie in de jaren 70 maakte het alleen maar erger. In 2005 was er op papier eigenlijk al een streep door de wijk gezet.

Stedenbouwkundige waarde

Zoals veel vooroorlogse wijken ligt de Tuinwijk op een mooie locatie, dicht bij de stad en het park. De wijk kent een bijzondere stedenbouwkundige opzet, met mooie stedelijke straten en korte dwarsstraatjes. Op dit ‘minipleintje’ is speelruimte voor de kinderen. Om de pleintjes staat een veel lager, afwijkend woningtype.

Architectonische variatie

De Tuinwijk kent vele gezichten. Typisch voor die tijd was het investeren in de zichtzijde. Dat betekende dat aan de straatkant mooie pannen, baksteen en de fraai gedetailleerde kozijnen gebruikt zijn. Aan de tuinkant werd bezuinigd: eenvoudige pannen, goedkopere baksteen.

De wijk kent ook een grote woningvariatie, qua typologie en qua uitstraling. De woningen aan de Fruitstaat zien er chiquer uit, terwijl de woningen aan de parallel gelegen Concordiastraat een warmer uiterlijk hebben

Renovatie in de 70’er jaren

De 1e renovatie eind jaren 70 tastte het beeld van de Tuinwijk enorm aan. Weg subtiele raamindeling, welkom betonpannen. Voor het wooncomfort werd 2 cm gevelisolatie geplaatst, wat naar huidige standaard een lachertje is.

Architectuur in ere hersteld

De laatste jaren vond bij gemeente, corporatie en bewoners een herwaardering van dit soort wijken plaats. In 2006 is begonnen met de planvorming voor de renovatie. Hierbij is het oorspronkelijke gedachtegoed van de 1e architect leidend geweest.

De kozijnen worden teruggebracht naar de oorspronkelijke raamverdeling, maar dan nu in kunststof. Voor zijn de pannen verwisseld voor mooie keramische pannen. Achter is bespaard door, na het aanbrengen van een laag isolatie, de oude betonpannen weer terug te leggen. Net als vroeger.

De identiteit en herkenbaarheid van de straten is versterkt door een eigen renovatie aanpak voor elke staat. De kleuren voor het houtwerk voor de Fruitstraat zijn daarom chique, die van de Concordiastraat hebben warme tonen.

Koop-, huur- en kluswoningen

De Tuinwijk is een gemengde buurt geworden. De oude huurders waren weer welkom in de gerenoveerde woningen. Een aantal woningen is extra geluiddicht gemaakt voor de studenten van de muziekacademie. Een aantal is verkocht. Een deel als kleine benedenwoningen voor student of starter, een ander deel als heel goedkope maar heel ruime kluswoning. De prijs is laag gehouden door alleen de buitenkant, de constructie en de installaties aan te pakken.

Handboek bewonerscommunicatie

Een grootschalige renovatie heeft een zware impact op de bewoners. De vooruitzichten van maandenlang stof- en geluidsoverlast schrikt af. Dan heb je het nog niet eens over de weken dat bouwvakkers bezit van je huis nemen. Goed overleg met en informatie naar de bewoners is essentieel voor een vlot renovatieproces. De Tuinwijk was 1 van de voorbeeldprojecten in het nieuwe ‘Handboek Bewonerscommunicatie bij duurzame woningverbetering’.

Deel project

Renovatie De Tuinwijk Groningen

Opdrachtgever De Huismeesters
Duurzaamheid Vloer- en dakisolatie, klimarad
Programma 280 woningen architectuur in ere hersteld
Awards Runner Up VKG Publieksprijs 2011
Fotograaf Gerard van Beek
Projectteam Martin Waslander Fred Kuipers Reinier Buisman