KARAKTERVOLLE SOCIALE HUUR

We bouwden het enige sociale woningbouwproject binnen de wijk Tersluis, Meerstad. In opdracht van Nijestee ontstond binnen een strak budget een plan met karakter, met woningen die een hoog energetisch comfortniveau hebben.

Kwaliteit in de wijk

Binnen het plan hebben de schoorstenen als stedenbouwkundig element een belangrijke rol. De bouwblokken hebben zo een duidelijk begin en eind. Ze dragen bij aan de ruimtelijke kwaliteit van de woonstraat. Omdat ook het naastgelegen plan schoorstenen met gelijkenissen in hoogte en breedte heeft, ontstaat een visuele relatie tussen beide delen van de wijk. De schoorstenen bieden plaats aan een aantal nestkasten voor verschillende soorten vogels. Zo versterkt het project de ecologische structuur binnen Tersluis en omgeving.

KAW meerstad sociale huur woningbouw groningen details metselwerk

Extra aandacht voor details

Aan de entree van de sociale huurwoningen is extra aandacht besteed, zoals een diepere negge en met de keuze voor details zoals de buitenlamp, de huisnummeraanduiding en de bel. De entree als geheel zit in een metselwerkkader om een verticaal wit vlak. Alle gevelopeningen zijn als het ware ‘opgehangen’ aan de langgerekte rollaag die om het hele bouwblok heenloopt. Samen met de uniforme, slanke raamopeningen op de eerste verdieping geeft dit het blok een heldere geleding. Op een aantal strategische plaatsen hebben de bouwblokken op de kop een raam, zodat connecties met de woonstraat ontstaan.

Deel project

Sociale woningbouw Meerstad

Opdrachtgever Nijestee
Partners Bouwbedrijf Kooi
Programma Sociale woningbouw
Jaar van oplevering 2021
Awards Long list Groninger Architectuurprijs 2021
Fotograaf Gerard van Beek
Projectteam Rutger Meijer Beatrice Montesano Mark Oostmeijer