1E  PASSIEFHUIS RENOVATIE VAN KANTOORGEBOUW

Architectuur, energiebesparing en het gevecht tegen mensenhandel komen samen in een project: de Veilige Veste.

Herbestemming van kantoor naar wonen

Het voormalige politiebureau is herbestemd tot een opvanghuis voor slachtoffers van eer gerelateerd geweld. Dit zijn meiden van 15 – 23 jaar die slachtoffer zijn van o.a. mishandeling, loverboys, jeugdprostitutie en mensenhandel. De meisjes zijn hier niet meer weggestopt in anonieme huizen. De Veilige Veste biedt de veiligheid en geborgenheid die de meisjes zo hard nodig hebben om hun jonge leven weer op te bouwen.

Veilige Veste Leeuwarden Fier KAW transformatie Hedy 'd Ancona KAW Veilige Veste Leeuwarden Fier transformatie Hedy 'd Ancona

Dubbel 3D ontwerp

Het glanzend witte gebouw ziet er gloednieuw uit, maar is in werkelijkheid een compleet gerenoveerd politiebureau uit 1975. Zoals de meeste bouwwerken uit deze periode was dit gebouw zeer slecht geïsoleerd. Inpakken bood de oplossing. Architect Beatrice Montesano liet zich inspireren door o.a. kunstenaar Christo. Het hele gebouw is bekleed met speciaal ontworpen vierkante elementen van composiet. Het strikte grid van 3.6m x 3.6m dat de constructie van het gebouw bepaalt, inspireerde Beatrice om diagonaal geknikte vierkanten te ontwerpen, die om en om geplaatst zijn om het diamantpatroon te verkrijgen dat het gebouw omhult. De gevel op de begane grond bestaat uit houten panelen en grote ramen, waardoor het lijkt of het gebouw boven grondniveau zweeft.

De witte gevel reageert door haar subtiele glans op haar omgeving; je ziet de lucht en de bomen weerspiegelen.

Beatrice Montesano

architect

Een patio

De begane grond bestaat uit 1.600 m2 kantoren, ontmoetingsruimten en behandelruimten. De 48 meisjes wonen op de 1e en 2e verdieping; verspreid over zes woongroepen. De 2e verdieping is gebouwd om een grote patio; een tuin voor de meisjes waar ze buiten kunnen zijn zonder gevaar te lopen. De patio is bekleed met hout en brons, een scherp contrast met de witte, enigszins koel aandoende buitenkant.

Veilige Veste Leeuwarden Fier KAW transformatie Hedy 'd Ancona

Enorme energiebesparing door passiefhuis

Revolutionair aan de Veilige Veste is dat dit het eerste grootschalige kantoorgebouw in Nederland is dat volgens passiefhuis-concept is gerenoveerd. Passiefhuis is een bouwstandaard waarmee de energiebehoefte van gebouwen tot een minimum kan worden beperkt. Dit resulteert in gebouwen die maar zeer weinig energie nodig hebben voor verwarmen en koelen. In dit geval creëerde de zich aan de buitenkant van het gebouw bevindende constructie een enorm energielek dat aangepakt moest worden. Door het gebouw in te pakken bevindt de constructie zich nu achter een dikke laag isolatie. Op bepaalde punten is de gevel meer dan een meter dikker geworden. Dankzij optimale isolatie, tochtpreventie en minimaal gebruik van zeer energie-efficiënte installaties, gebruikt de Veilige Veste bijzonder weinig energie.

‘Five Days Inside’

Ook Natasja Froger bezocht de Veilige Veste in Leeuwarden. Met het tv-programma ‘Five Days Inside’ bezoeken presentatoren instellingen in Nederland waar je normaal gesproken niet zomaar binnenkomt. ‘Dit was een week die ik nooit meer ga vergeten. Ondanks dat ik al veel gehoord en meegemaakt heb, komt elk verhaal hier als een mes in je hart binnen’, aldus Natasja.

Meer weten

Deel project

Transformatie Veilige Veste Leeuwarden

Opdrachtgever WoonFriesland Fier
Duurzaamheid GPR score 8.4, RC-waarde 10, WTW installatie i.c.m. luchtkoeling, goede oriëntatie op zon met zonwering, energiezuinige verlichting, 3-dubbele beglazing
Programma Opvanghuis, transformatie kantoor passivhaus renovatie
Bouwkosten € 4.100.000 ex. BTW
Jaar van oplevering 2012
Awards 2014 | winnaar Hedy d' Ancona prijs 2014 | nominatie Vredeman de Vries prijs 2012 | winnaar Duurzaamheidsaward 2012 | nominatie passiefbouwen awards
Fotograaf Gerard van Beek
Projectteam Beatrice Montesano Kasper Niezen Annette Barelds Johannes Klimstra
Cees Coppens
Guido Tits
Paul van Moorsel
Dennis Hofman
Reinier Buisman