WONEN IN DE NATUUR

Voor het gebied ‘achter de Reitdijk’ heeft de gemeente een prijsvraag uitgeschreven. Het ontwerp van KAW viel op door een bijzondere werkwijze: de woonmilieubenadering. Dit is een benadering waarbij stedenbouwkundige opzet, woningtypologie en doelgroep in samenhang worden gekozen.

Woonmilieubenadering

“Door al deze aspecten te betrekken bij het ontwerp, creëer je wijken waar gelijkgestemde mensen op afkomen”, aldus Beatrice Montesano. “Doordat de woningen mensen met eenzelfde leefstijl aantrekken, kunnen we duidelijke keuzes maken. Hierdoor voorkom je dat je het type 13-in-een-dozijn bouwt.”

Het ontwerp sluit aan op de bestaande bebouwing in Paddepoel Zuidwest. Het benut de kracht van de bestaande ecologische zone zonder deze aan te tasten. Voor het plan ‘achter de Reitdijk’ is gekozen voor twee verschillende types uit de woonmilieubenadering. Leven en genieten van natuur was een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp.

kaw architect nieuwbouw groningen wijken leefbaar stad wonen

Parkwoningen: privé extrovert

In het park komen woningen voor mensen die willen genieten van de natuur en het levendige van de stad. De buitenruimte gaat moeiteloos over van terras naar park. Een woning voor mensen die zich niet laten leiden door beperkingen, maar door vrijheid en keuzes. Hiermee maken we de scheiding tussen stad en landschap luchtiger.

Tuinwoningen: privé introvert

Achter de parkwoningen komen twee-onder-één-kap woningen met een besloten tuin. De straat is alleen voor lokale bewoners. “Hier heb je écht je eigen plekje in de stad”, aldus Beatrice. Het veilige, beschermde karakter van de woning zal veel jonge gezinnen aanspreken.

Overgang van privé naar openbaar

Er is veel aandacht besteed aan de overgang tussen privé- en openbare ruimte. De collectieve ruimte, zoals de besloten straat tussen de park- en de tuinwoningen, is hier een voorbeeld van.

Deel project

Wonen ‘achter de Reitdijk’ in Groningen

Opdrachtgever Gemeente Groningen
Programma 20 woningen
Bouwkosten € 2.700.000 ex. BTW
Jaar van oplevering 2010
Fotograaf Gerard van Beek
Projectteam Beatrice Montesano Johannes Klimstra