Van verduurzamingsplannen naar samen in actie

Het op gang brengen van verduurzaming blijkt een uitdaging. Hoe pak je de activering van woningverduurzaming aan? 

Column uit Vastgoed Actueel

David Bergtop schreef dit artikel als wisselcolumn in het maandblad van Vastgoed Actueel. Een onafhankelijk platform voor woningmakelaars en vastgoedprofessionals.

 

De afgelopen jaren hebben we een duidelijke positieve ontwikkeling gezien van de maatschappelijke bewustwording rondom de verduurzaming van onze woningen. Draagvlak bij bewoners is vaak aanwezig, net als technische oplossingen en financiële mogelijkheden vanuit overheden, banken en andere instanties. 

De uitdaging zit in het op gang brengen van de verduurzaming. Dat merken we tijdens ons werk in de wijk dat we veelal in opdracht van gemeenten en woningcorporaties doen. Soms liggen er concrete plannen om op buurtniveau te verduurzamen, maar wordt de stap tot daadwerkelijke uitvoering amper gezet. Dat geldt ook bij individuele huiseigenaren met verduurzamingsplannen. Ze willen wel, maar weten niet goed waar ze moeten beginnen of hoe ze het kunnen organiseren. Wij benadrukken bij aanvang van een traject steeds dat het einddoel helder moet zijn.

Idealiter snijdt verduurzaming aan twee kanten. Pak je de badkamer aan of is de CV-ketel op zijn eind, denk dan ook gelijk aan hoe je dit kunt combineren met verduurzaming van de woning. Het kan vaak niet allemaal in één keer, maar begin wel zo snel mogelijk. Die activatie van particulieren en corporaties om liefst vandaag nog te beginnen met de verduurzaming is een gezamenlijk belang waarin gemeenten, woningcorporaties en ook makelaars een rol kunnen spelen. Te vaak gaat het nog over betaalbaarheid en worden technische oplossingen in twijfel getrokken. Door oplossingen te bieden en waar nodig te ontzorgen en faciliteren, stimuleer je woningeigenaren om actie te ondernemen. We kruipen in de huid van de bewoner en houden rekening met emoties en gedrag. Met als resultaat een leefbare woning.

Wij houden rekening met de emoties en gedrag van bewoners.

David Bergtop

Specialist sociale verduurzaming

Hoort een makelaar bijvoorbeeld dat klanten een nieuwe keuken of badkamer gaan plaatsen in de aangekochte woning, kan hij/zij ze wijzen op de mogelijkheden om te verduurzamen of doorverwijzen naar een onafhankelijke adviseur. Inspireer mensen om de verbouwing en de verduurzaming van hun nieuwe huis te combineren. Juist in deze tijd van hoge energiekosten, waarbij een duurzame woning ook betekent dat de woning voor de koper betaalbaar blijft. Een makelaar kan een mooie maatschappelijke rol vervullen bij de verduurzaming van Nederland.

David houdt zich bezig met het proces van een wijkvernieuwing en heeft ook contact met de bewoners. Hij weet wat er speelt van beide kanten. Wil je hier meer over weten? Neem contact op met David. 

David Bergtop Adviseur Specialist sociale wijkvernieuwing KAW Groningen

Door David Bergtop

Geplaatst op 1 november 2022

Deel nieuws