Luuk Thijssen
Luuk Thijssen heeft zijn zaakjes wel op orde, althans dat zeggen zijn collega’s. Ook al werkt deze bedachtzame, serieuze én gezellige collega vanuit Eindhoven, hij heeft nauw contact met de adviseurs en onderzoekers uit Groningen. Hij werkt dan ook het liefst aan integrale projecten waar de vraag achter de vraag wordt gesteld – want dan wordt het écht interessant!
Van huis uit is Luuk ontwerper en onderzoeker – architectuur en stadsgeografie. Met deze multidisciplinaire bril wil hij écht begrijpen wat bewoners nodig hebben. “Vanuit het ontwerp is heel veel te halen, want er zijn zoveel koppelkansen. Maar als we de systeem- en leefwereld samen willen laten komen, moeten we dit verbeelden. Want de oplossing begint met elkaar te verstaan!” Hij werkt het liefst aan buurtvernieuwingen waar het ruimtelijke en sociale domein elkaar raken. Projecten waar je de buurt in gaat, zijn voor hem daarom een belangrijk onderdeel van het werken aan de stad. In het onderzoek naar de diverse achtergronden en verschillende perspectieven, altijd vanuit de waarom-vraag, opzoek naar de rode draad in de kluwen!
Een groot deel van zijn tijd vult hij met het uitvoeren van de Stadsscan, op de tussenmaat van stedenbouw en architectuur. Maar ook door de schalen heen zoekt hij in zijn ontwerp naar de essentie. Zoals in De Haren in ‘s Hertogenbosch waar hij meewerkte aan het opzetten van participatietrajecten tot aan het gevelontwerp van de nieuwbouw.
Ik wil de taal spreken van de stad en haar samenleving en deze als ontwerper kunnen verbeelden.
Luuk wil zichzelf graag verder willen ontwikkelen in het onderzoekende aspect. Dan bedoelt hij, echt onderzoek doen binnen urgente thema’s van het vakgebied. ‘Om zo een vakidioot te worden! Helaas, is er niet altijd tijd of geld om de complexe situaties waarin we werken goed in kaart te brengen. Hierdoor is het weleens lastig in te schatten welk effect onze inpassing heeft in bestaande structuren’. Daarom is Luuk met een groep KAW’ers het onderzoekstraject ‘Ruimte om te leven’ begonnen. Hierin onderzoekt hij hoe wijkaanpakken rechtvaardiger kunnen worden ingericht?
In zijn vrije tijd leest Luuk boeken, en veel. Non-fictie, boeken over de stad, onze samenleving of filosofie, maar zeker ook fictie. Het boek Onzichtbare Steden van Italo Calvino is weliswaar een roman, maar verbeeld als geen ander de rijke gelaagdheid. ‘Die gelaagdheid is waardevol en daar moeten we bewust van zijn tijdens het ontwerpen!’