PLATTELANDSSCHOOL MET MAGNIFIEK UITZICHT

Kinderen in Stedum hebben zich er op verheugd: een warme, huiselijke school met ongeëvenaard uitzicht op de landerijen. In 2019 is de school in het krimpgebied opgeleverd. Natuurlijk aardbevingsbestendig, all-electric en flexibel.

Nauw contact met de natuur

Een school ontwerpen, dat doe je niet alleen. Ouders, leraren, kinderen, allemaal hebben ze een mening over hoe hún school eruit moet zien. Kindcentrum Stedum moest nauw contact met de natuur en een warme en huiselijke sfeer krijgen.

Het ontwerp van de school

Met het stedenbouwkundig plan met als thema boerenerf had KAW de gebruikers goed aangevoeld. Het boerenerf en de wens naar huiselijkheid is vertaald in een gebouw met de traditionele kapvorm een huis, wat gezelligheid en warmte brengt. De kleuren voor het interieur kozen we met het personeel.

"KAW was heel open en zich ervan bewust dat de school van het dorp en de leerkrachten is."

Martin Pik

directeur

Buitenruimte

Buiten is misschien wel net zo belangrijk als binnen voor de nieuwe school. Want de Stedumers zijn echte buitenmensen en vinden het belangrijk dat hun kinderen veel buiten spelen en leren. De school staat dicht bij de natuur en nodigt uit tot beweging. Dat zie je terug in het transparante gebouw en de veranda’s waar kleuters buitenonderwijs krijgen.

Slimme aardbevingsbestendige staalconstructie

En wat we er zelf van hebben geleerd? Architecte Beatrice is trots op de extreem lichte staalconstructie: “Door het ontwerpproces te beginnen met een constructief ontwerp dat bijna geen windverbanden nodig heeft voor de kracht hebben we veel gewonnen. We beperken de kosten, en krijgen meer aardbevingsbestendigheid en flexibiliteit.”

Deel project

Aardbevingsbestendige school Stedum

Opdrachtgever Gemeente Loppersum
Duurzaamheid Gasloos, warmtepomp, warmtekoudeopwekking, LED verlichting, tripleglas, frisse scholen klasse B, all elektric
Programma Kindcentrum met peuterspeelzaal en buitenruimte
Oppervlakte 745 m² BVO
Jaar van oplevering 2019
Projectteam Beatrice Montesano Suzan Wierenga Kasper Niezen Karlijn Keppel Marius Hattu
Meer weten? Scholen