Weer veilig in je nieuwe woning

De particuliere eigenaren van de 43 zogenaamde Jarinowoningen in Loppersum krijgen een nieuw aardbevingsbestendig huis op kosten van de NAM. De woningen behoorden tot de minst veilige in de regio en zijn een van de eersten die volledig vervangen worden. De bewoners hebben een belangrijke stem in de keuze voor de aanpak en het ontwerp. Zij kozen vrijwel unaniem voor de aanpak van Plegt-Vos en KAW.

aardbevingsbestendige woningen Loppersum bewonersbegeleiding KAW architecten

Lobbyen voor het beste ontwerp

Je eigen huis, dat gaat aan je hart. Het vertrouwen dat wij dit begrijpen is een van de belangrijkste redenen om voor Plegt-Vos en KAW te kiezen. Ook het ontwerp en de keuzevrijheid daarin sprak aan. Een aantal bewoners voerden zelfs campagne om zeker te stellen dat hun favoriete consortium zou winnen.

Base Isolation

Belangrijkste vereiste aan de nieuwbouw is dat ze aardschokbestendig zijn. Wij hebben gekozen voor de Base Isolation oplossing. Base Isolation houdt in dat de woning ‘los’ gebouwd wordt van de fundering. De woningen komen op dempers te staan die de krachten van de aardschokken opvangen. Voor de eigenaren betekent dit niet alleen veiligheid, maar ook vrijheid in indeling (er zijn geen interne stabiliteitswanden) en een degelijke architectuur (toepassing van beton en échte bakstenen).

aardbevingsbestendige woningen Loppersum bewonersbegeleiding KAW architecten

Bewoners kunnen hun eigen deuren, raamindeling, kleur en materiaalgebruik kiezen

Keuzevrijheid

Om als woningeigenaar geconfronteerd te worden dat je woning gesloopt wordt, is een heftig moment. Eén van de belangrijkste dingen die wij kunnen doen, is hen goed begeleiden en de mogelijkheid bieden om het nieuwe huis helemaal naar wens te maken. Bewoners kunnen daarom individueel kiezen voor verschillende plattegronden, gevelindelingen en kleuren. Ook verduurzamingsmaatregelen en extra’s als uitbouwen en dakkapellen worden optioneel aangeboden. Het complete traject met de bewoners wordt in nauwe samenwerking met het Centrum Veilig Wonen doorlopen.

Tips voor aardbevingsbestendig ontwerpen

Lees ook BLOG #53 ‘Tien tips voor een aardbevingsbestendig gebouw’ om meer te weten over de aardbevingsbestendige constructie.

Deel project