RECYCLEBAAR CONCEPT VOOR APPARTEMENTEN

Met appartementengebouw Princenlant Boxtel bouwen we een brug tussen de bestaande hoogbouw en laagbouw in een park. 34 appartementen in het groen volgens een nieuw functioneel concept dat we goed kunnen hergebruiken. 

Bomen, water en park

In een omgeving met aan de ene kant flatgebouwen en aan de andere kant tweelaags bebouwing, willen we bewoners het gevoel geven dat ze nog steeds in contact staan met het omliggende groen. Een prachtige bomenlaan, water en een park maakt deze locatie straks heel fijn om te wonen.

Op de begane grond bevinden zich bergingen en twee appartementen om de leefbaarheid ook daar te houden. Leuk voor de bewoners is de grote variatie in de appartementen, inclusief balkon over de hele gevel.

Recyclebaar concept

Princenlant is een project dat in verschillende fasen is gebouwd. Deze locatie is de 4de in de rij. Voor een appartementengebouw zijn nauwelijks bestaande appartementenconcepten die je goed kan hergebruiken. Je moet rekening houden met elke keer verschillende ontsluitingsprincipes en onderdelen, bijvoorbeeld trappenhuizen. Een bijzondere uitkomst is dat we nu een appartementenconcept klaar hebben liggen die wél goed te recyclen is.

De alzijdigheid van het gebouw leent zich bijvoorbeeld goed voor recycling. Dit concept is haalbaar op verschillende soorten locaties en dat is een mooie uitgangspositie. 

kaw architect jackel henstra hoogbouw groen architectuur woningen appartementengebouw princenlant

Vloeiend groen

In de basis wordt het gebouw minder zwaar naar mate het omhoog loopt. De brede, massieve plint op de begane grond zorgt voor een stevige basis, terwijl de bovenste lagen een lichtere kleur baksteen hebben voor een “luchtiger” effect. Ook al is het gebouw aanwezig in het groen, het is niet pompeus of lomp. Het is zo compact mogelijk ontworpen, zodat het groen door vloeit.

"De energie van de partijen is aanstekelijk, want door het live mee te tekenen tijdens een vergadering smeed je meteen een coalitie."

Jackel Henstra

Architect

De basisvorm van het gebouw is driehoekig, zo kijk je makkelijk om het gebouw heen en past het goed in de omgeving. Een van de gevels is wat breder. Om meer rankheid aan te brengen, hebben we daar het volume in tweeën geknipt en een verticale sleuf gevuld met goudkleurige bakstenen. Zo zie je het volume niet in één keer en wordt het gebouw nog subtieler. 

Een mooi, passend ontwerp van landschapsarchitect Bert Hulst maakt het geheel af. De vijver die om het gebouw loopt, maakt dat je je als bewoner geborgen voelt, ook als je op de begane grond en dichtbij het drukkere fietspad woont.

Live tekenen op locatie

Veel partijen mochten meedenken over het ontwerp. Dat werd een bijzonder proces wat zorgde voor energie. Stijn tekenende live mee, dé manier om direct resultaat te zien en de feedback meteen praktisch in te zetten. Mensen met een geen bouwkundige achtergrond konden zo toch eenvoudig aansluiten. De betrokkenheid van de gemeente en bewoners zie je terug in het ontwerp. “Zo hebben we ook echt gewerkt, constant de wensen van de partijen meenemen in het proces en het ontwerp.’ aldus Jackel Henstra. 

kaw architect hoogbouw laagbouw jackel henstra boxtel appartementen

Deel project

Appartementengebouw Princenlant Boxtel

Opdrachtgever Hurks
Visualisaties Hurks
Programma 34 appartementen
Jaar van oplevering 2021