APPARTEMENTEN AAN HET PARK

De locatie van het voormalige Treslinghuis is door herstructurering onderdeel geworden van het Oosterpark. In 50 nieuwe sociale huurwoningen woon je nu in het groen. Het is een thuis geworden voor alleenstaanden, stellen of gezinnen in de wijk. Elk appartement heeft drie kamers, een eigen balkon en een berging.

Familie van het schoolgebouw

Samen met het appartementengebouw hebben we in een integrale gebiedsontwikkeling ook het nieuwe Integraal KindCentrum Borgman Oosterpark ontworpen. De vormentaal en detaillering met horizontale banden en metselwerk komt in beide gebouwen terug. Materiaal en kleur refereren aan de vele originele gebouwen in de wijk die in Amsterdamse-School-stijl zijn ontworpen. Inpandige balkons geven het gebouw diepte en zorgen voor privacy in de directe nabijheid van het drukke schoolplein. Appartementen en school zijn als één project gebouwd en aardbevingsbestendig gerealiseerd.

KAW architectuur appartementengebouw appartementen groningen kasper niezen papaver

Bestaand park doortrekken

Met de ontwikkeling is er een stuk park bijgekomen. De twee gebouwen liggen als eilanden in de groenstructuur. Door de afgeronde, organische vorm loopt het appartementengebouw taps toe. Hierdoor zijn er meer doorzichten tussen de gebouwen door en heeft elke bewoner uitzicht op het groen. Het groen loopt tot aan de gevel. Ter plekke van het appartementengebouw loop het tegen de plint op. Achter een heuvel zijn de bergingen opgenomen. De landschapsinrichting is ontworpen door wUrck. Het groen ‘stroomt’ door over deze locatie. De twee gebouwen zijn een soort paviljoenen in het groen, rustig en uitnodigend. De gebouwen horen bij de stad, maar door het landschapsontwerp wordt het park de stad in getrokken.

De glooiingen van de gebouwen zie je ook terugkomen in het park.

De entree bevindt zich aan de Klaprooslaan, bij een ruim voorplein, het trottoir en een openbaar wandelpad tussen de appartementen en de school. Bewoners van de appartementen en de wijk ten zuiden van de Klaprooslaan hebben met dit pad een directe verbinding met het park.

KAW architectuur appartementengebouw appartementen groningen kasper niezen papaver

Parkeerterrein waterproof

Het parkeerterrein is met een open bestrating uitgevoerd om beter om te gaan met piekbelasting bij hevige regen. Op deze manier is het regenwater beter af te voeren en krijgt het parkeergebied een minder steenachtig karakter.

Ontvangsthal en kunst

De appartementen zijn ontsloten vanuit een ruime corridor met een brede vide en lichtstraat. De centrale ruimte oogt als een atrium. Je kunt helemaal van beneden naar boven door het gebouw kijken. Het is gelukt om een origineel kunstwerk van de Groningse beeldhouwer en médailleur Mattheus Meesters uit het oude Treslinghuis bewaard te houden. Dit reliëf van kalksteen is in de centrale entreehal in het nieuwe metselwerk geïntegreerd.

Deel project